Linkovi

Vrhovni sud neæe da se meša - 2002-10-07


Vrhovni sud je odbio žalbu Republikanaca, koji su želeli da spreèe Demokrate da promene svog kandidata na kljuènim izborima za Senatora savezne države Nju Džersi. Bivši senator Frenk Lautenberg je postao kandidat umesto senatora Roberta Toriselija koji je umešan u skandal. Senator Toriseli je prošle nedelje napustio reizbornu kampanju, pošto su ankete ukazivale da je daleko iza republikanskog kandidata Daga Forestera.

Nove ankete ukazuju da demokrata Lautenberg sada neznatno vodi u trci za jedno od 34 mesta u Senatu i 435 mesta u Predstavnièkom domu o kojima æe biti odluèeno na izborima 5 novembra. Demokrate veruju da je osvajanje pobede u Nju Džersiju od kljuène važnosti za njihove nade da zadrže kontrolu u Senatu i kontrolišu akcije predsednika Buša.

Republikanci imaju veæinu u Predstavnièkom domu. Presuda o trci u Nju Džersiju pada prvi dan nakon poèetka nove postavke Vrhovnog suda. Taj sud æe se, prema oèekivanjima, pozabaviti širokim spektrom kontroverznih sluèajeva ove godine, ukljuèujuæi možda prvi pravni izazov anti-teroristièkoj taktici administracije predsednika Buša u samoj zemlji.

Pravni struènjaci predvidjaju da postoji dobra šansa da æe devetoro sudija Vrhovnog suda morati da se pozabave sa nekoliko pitanja vezanih za terorizam u predstojeæim mesecima. Medju njima je praksa administracije da održava tajne pretrese o deportaciji imigranata koji su vezani za osumnjièene teroriste kao i pritvaranje nekih amerièkih državljana na neodredjeno vreme, koje predsednik Buš smatra nezakonitim neprijateljskim borcima u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG