Linkovi

Otpisano pola milijarde dugova - 2002-10-03


Prvi sporazum o otpisu 353 miliona dolara koje je Jugoslavija dugovala Sjedinjenim Amerièkim Državama potpisali su jugoslovenski šef diplomatije Goran Svilanoviæ i amerièki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri. Ministar Svilanoviæ rekao je posle potpisivanja sporazuma, da se kao sledeæi korak uskoro oèekuje izglasavanje zakona o normalizaciji trgovinskih odnosa dve zemlje. Prema informacijama koje imamo iz Vašingtona možemo da se nadamo da bi uskoro trebalo da bude usvojen zakon o normalizaciji trgovinsih veza i to bi još jednu stvar istavilo iza nas, rekao je Svilanoviæ.

Ambasador Montgomeri rekao je da ukupni otpis duga, prevedeno na broj stanovnika, iznosi 2.750 dinara po jednom graðaninu Jugoslavije. U bilateralnim odnosima Sjedinjenih Amerièkih Država i Jugoslavije u poslednje vreme bilo je više pozitivnih pomaka, reklao je Montgomeri i kao posebno važan korak ocenio odlazak jugoslovenskog ambasadora u Vašington i otvaranje jugoslovenskog konzulata Èikagu.

Drugi sporazum potpisali su potpredsednik savezne vlade Miroljub Labus i švajcarski ambasador u Beogradu Gaudenc Ruf i tim sporazumom smanjen je jugoslovenski dug Švajcarskoj sa 268 na 91 milion eura. Švajcarski ambasador izjavio je da je sada otvaren prostor vladi, a naroèito privrednicima za dalje kreditiranje i ulaganje u jugoslovensku privredu.

Ovi finansijski sporazumi ostali su pomalo u senci priprema za drugi krug predsednièkih izbora. Srpska radikalna stranka odluèila je da bojkotuje drugi krug izbora. Lider te stranke Vojislav Šešelj ocenio je da bi neuspeh drugog kruga otvorio vrata hitnim izborima na svim nivoima i mi zahtevamo te izbore, rekao je Šešelj.

Reagujuæi na odluku Srpske radikalne stranke izborni štabovi predsednièkih kandidata Miroljuba Labusa i Vojislava Koštunice ocenili su da ona može da ugrozi uspeh drugog kruga predsednièkih izbora. A posle ovakvog stava radikala, predsednièki kandidat Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da sada oseæa olakšanje jer niko neæe moæi da mu prebaci nagodbu sa Vojislavom Šešeljem. Koštunica je izrazio uverenje da æe drugi krug biti uspešan i pozvao graðane da izaðu na izbore. I Patrijarh srpski Pavle pozvao je graðane Srbije da izaðu 13. oktobra na drugi krug predsednièkih izbora, uz obrazloženje da bi neuspeh izbora izazvao znatno pogoršanje politièkog stanja, poremeæaje u funkcionisanju države i njenih meðunarodnih odnosa. On je pozvao graðane da na izborima glasaju slobodno i odgovorno, na osnovu svojih uverenja i vlastite savesti.

XS
SM
MD
LG