Linkovi

Saopšteni konaèni rezultati izbora u Srbiji - 2002-10-01


Za Koštunicu je glasalo 30,89 odsto, a za Labusa 27,36 odsto biraèa a ukupno je na birališta izašlo 55,5 odsto upisanih graðana. Treæi po broju glasova je kandidat Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj sa osvojenih 23,24 odsto, a za èetvrtoplasiranog – kandidata Srpskog pokreta obnove Vuka raškoviæa glasalo je 4,4 odsto biraèa.

I Koštunica i Labus pozvali su graðane da u što veæe broju izaðu na glasanje u drugom krugu izbora, a saradnik Centra za slobodne izbore i demokratiju Zoran Luèiæ ocenio je da se, da bi drugi krug uspeo, može tolerisati odsustvo samo 366.000 biraèa. Luèiæ je zatim izneo raèunicu kako bi izgledao srpski parlament da su u nedelju umesto predsednièkih održani paprlamentarni izbori: koalicija stranaka koja podržava Vojislava Koštunicu imala bi 95 mesta u Parlamentu, koalicija stranaka koja podržava Miroljuiba Labusa imala bi 84 mesta a Srpska radikalna stranka imala bi 71 mesto u Parlamentu.

Analitièari procenjuju da bi prvi krug predsednièkih izbora mogao uticati na prekomponovanje politièke scene i promenu odnosa u vladajuæoj koaliciji. Predsednik Demokratske alternative Nebojša Èoviæ rekao je da æe njegova partija i u drugom krugu izbora podržavati predsednièkog kandidata Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu. Na pitanje šta æe biti sa mandatima Demokratske stranke Srbije u republièkom parlamentu, Èoviæ je odgovorio da nije dobro bilo koga izbacivati iz Skupštine i da je potpuno relaksiran kada su u pitanju mandati njegove stranke. Svako dalje pravljenje krize u Parlamentu i politièkom ambijentu bilo bi jako neodgovorno i opasno jer æe podizati i davati još veæi rejting snagama destrukcije i haosa, rekao je Èoviæ.

Predsednik poslanièkog kluba DOS–a u Skupštini Srbije Èedomir Jovanoviæ najavio je potrebu rasèišæavanja odnosa u vladajuæoj koaliciji jer kada potpredsednik Vlade podrži predsednièkog kandidata èiji je program rušenje te Vlade, onda mora istovremeno i da snosi onu vrstu politièke konsekvence koja ga obevazuje da graðanima posle prvog kruga izbora kaže kakva je njegova buduæa politièka namera. Socijaldemokratska partija najavila je moguænost osnivanja sopstvenog poslanièkog kluba u Skupštini Srbije. Njen kopredsednik Slobodan Orliæ istakao je da æe osnivanjem svog poslanièkog kluba partija moæi da pokaže svoj odnos prema bitnim pitanjima i naglasio da posle izbora predsednika Srbije stranke izvornog DOS-a treba da postignu dogovor o važnim temama jer bi u suprotnom bila nastavljena politièka nestabilnost u zemlji.

XS
SM
MD
LG