Linkovi

Siromaštvo u Americi - 2002-09-30


Deca su se maloèas probudila iz popodnevnog sna u obdaništu dobrotvorne organizacije Martha’s Table koja obezbedjuje hranu i usluge žiteljima jedne od nasiromašsnijih èetvrti amerièke prestonice. Mnoga od te dece provešæe noæ sa porodicom u obližnjem prihvatilištu za beskuænike. Direktorka dobrotvorne organizacije Martha’s Table Veronika Park navodi da se broj porodica koje su pale u siromaštvo postojano poveæava od poèetka privredne recesije u martu prošle godine.

“Upravo ovde nailazimo na ljude koji su frustrirani i izgladneli. Svakog dana nahranimo hiljadu i dve stotine ljudi. Dolaze od ranog jutra do kasne veèeri. Ljudi pokušavaju da nadju posao. Ponekad dobiju posao za tri dana u nedelji i ne mogu da plate životne troškove-stanarinu, hranu, odeæu. Ne zaradjuju dovoljno.“

Biro za popis stanovništva navodi u svom nedavnom izveštaju da je stopa siromaštva porasla sa 11,3 odsto 2000. na 11,7 odsto prošle godine, što je prvo poveæanje za poslednjih osam godina. Istovremeno, prihodi domaæinstava srednje klase su -prema istom izvestaju - opali po prvi put od okonèanja prethodne privredne recesije 1991. godine.

Šef odseka za istraživanje prihoda pri Birou za popis staovništva Ed Velniak ukazuje da spori oporavak od recesije široko utièe na porodice.

”Pad prihoda domaæinstava je bio siroko rasprostranjen izmedju 2000. i 2001. godine. Smanjeni su prihodi kako porodiènih tako i neporodiènih domaæinstava u tri od èetiri geografska regiona. Prihodi su ostali isti samo u severoistoènom regionu. “

Svakog dana volonteri dobrotvorne organizacije Martha’s Table pripreme preko tri hiljade sendvièa i ogromnu kolièinu supe za gladne i beskuænike širom Vašingtona.

Direktorka programa Rano detijnstvo Simon Džonson istièe da mnogi roditelji ne mogu da priušte svojoj deci osnovne potrepštine zbog recesije.

”Roditelji dodju sa praznim bocama jer nemaju dovoljno para da kupe mleko. Mi napunimo boce i zatim - uveèe roditelji zatraže još malo mleka da potraje do sledeæeg dana. Takvih sluèajeva je sve više.“

Uprkos novim nalazima Biroa za popis stanvništva, uoèljivi su nagoveštaji privrednog preokreta. Revidirani vladini podaci pokazuju da je godišnji privredni rast porastao za 1 zarez 3 odsto u drugom tromeseèju ove godine, nešto više nego što se oèekivali, iako je znatno manji nego prošle godine. No, predsednik Buš izražava uverenje da se privreda kreæe u dobrom pravcu.

“Ja sam optimistièan. Pre svega, optimisièan sam u pogledu Amerike uopšte. Mislim da je amerièki narod otporan, da je snažan. Imamo najbolje radnike na svetu. Inflacija je niska. Interesne stope su niske. Kada se prduktivnost Amerikanaca kombinuje sa niskim interesnim stopama i niskom inflacijom--to su sastojci napretka. Ali, ima više od toga.“

Predsednik Buš je posetio dobrotvornu organizaciju Martha’s Table prošle godine pred Božiæ da bi apelovao na svoje sugradjane da dobrovoljno pomognu siromašnima. Predsednikova majka Barbara Buš, bivša prva dama Amerike, èesto poseæuje decu dobrotvorne organizacije Martha’s Table. Obièno ih zabavlja èitanjem.

Direktorka te dobrotvorne organizacije Veronika Park kaže da shvata potrebu predsednika Buš da bude glavni ekonomski bodrilac, ali se nada se da æe predsednik uskoro opet doæi u posetu da bi video kako sadašnje stanje ekonomije utièe na najsiromašnije Amerikance.

XS
SM
MD
LG