Linkovi

Nove tvrdnje da æe pitanje ustavne povelje uskoro biti rešeno - 2002-09-27


Predsjednik Crne Gore Milo Djukanoviæ rekao je danas da æe pitanje ustavne povelje, odnosno, jedine sporne odredbe u njoj- naèina izbora poslanika- biti riješeno u crnogorskom parlamentu:

“Kakva æe biti ta odluka zavisiæe od rasporeda politièkih snaga nakon izbora 20. oktobra. Ne mislim da je to bijeg o neposrednih izbora. Pa, evo, Crna Gora svakih pola godine ili godinu ima neposredne izbore i niko ne može pobjeæi od biravèke volje gradjana. Ovo je samo zalaganje za dosljednu interpretaciju Beogradskog sporazuma i za pravo države èlanice da suvereno odluèi o modelu izbora za parlament državne zajednice. Ja sam nedavno proèitao izjavu jednog od eksperata Venecijanske komisije koji je kazao da je evropski standard izbor i neposrednim i posrednim putem. Prema tome, Crna Gora neæe biti van evropskog standarda, a siguran sam da Crnoj Gori pripada pravo da u svom parlamentu definiše zakon po kojem æe birati poslanike za parlament državne zajednice”, rekao je Djukanoviæ.

Ustavnom poveljom i prijemom SRJ u Savjet Evrope bavila se danas i koalicija Zajedno za promjene. Potpredsjednik SNP Zoran Žiziæ rekao je da se na sastanku politièkog komiteta SE niko nije protivio prijemu Jugoslavije u tu organizaciju i dodao…:

“…da je Jugoslavija kao takva, i to SR Jugoslavija primljena u SE, a verifikacija tog prijema dogodiæe se kada bude donešena ustavna povelja. Hoæu da izrazim èvrsto uvjerenje nas trojice koji smo u ime koalicije za Jugoslaviju èlanovi ustavne komisije da æemo uèiniti sve sa naše strane da tu ustavnu povelju završimo do 7. novembra kako bi SRJ bila primljena u Savjet Evrope”.

Žižiæ je dodao da je prijem SRJ u Savjet Evrope poèetak integracije u ostale institucije Evropske unije.

XS
SM
MD
LG