Linkovi

Veze izmedju Iraka i al-Kaide - 2002-09-26


Predsednikova savetnica za nacionalnu bvezbednost Kondoliza Rajs je ukazala da je bilo -po njenim reèima-“važnih konakata“ izmedju iraèke vlade i teroristièke mreže al-Kaida Osame bin Ladena. Rajsova je navela u intervjuu te-ve mreži Pi-bi-es da se ti kontakti održavaju vech prilièno dug period.

“Kontakti izmedju visokih iraèkih funkcionera i èlanova al-Kaide traju dugo vremena.“

Rajsova je navela da iraèka vlada takodje obuèava teroriste al-Kaide u proizvodnji hemijskog oružja. Neke informacije o tim vezama dobijene su-po njenim reèima-od osumnjièenih za terorizam koje drže amerièke vlasti.

“Poznato nam je takodje da su neki pritvorenici, naroèito pritvorenici visokog ranga, rekli da je Irak pružio izvesnu obuku al-Kaidi u proizvodnji hemijskog oružja. “

Rajsova je prvi put obelodanila da Bušova administracija raspolaže informacijama da Irak daje utoèište operativcima al-Kaide i da ih obuèava u proizvodnji oružja masovnog uništenja. Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je prethodno tvrdio da postoje veze izmedju iraèke vlade i teroristièke mreže al-Kaida. Najnovija tvrdnja Bušove administracije o Iraku izneta je u jeku debate o politici predsednika Buša u suoèavanju sa Sadamom Huseinom.

Vodje demokrata su optužile predsednika Buša da koristi pitanje nacionalne bezbednosti za sticanje politièke prednosti. No, neke demokrate su oèigledno zabrinute zbog opasnosti koju predstavlja Irak. Vodja demokratske manjine u Predstavnièkom domu Dik Gephart izrazio je uverenje da Irak predstavlja potencijalnu pretnju.

“Ima terorista u svetu, poznato nam je da ih ima, i prvo mesto gde bi zatražili veoma opasno oružje je Irak, te sam zbog toga rekao, i mnogi ljudi su rekli, da je Irak problem sa kojim se moramo suoèiti, diplomatski, ako možemo, vojno, ako smo primorani.“

Mnogi zakonodavci su predvideli da che Kongres tokom sledeche dve nedelje usvojiti rezoluciju kojom se predsednik Buš ovclašchuje da upotrebi vojnu silu protiv Iraka da bi prinudio tu zemlju da se povinuje rezolucijama Ujedinjenih nacija da uništi svoje nuklearno, hemijsko i biološko oružje. Bušovba administracija vodi tešku bitku u Ujedinjenim nacijama za usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti kojom bi se ovlastila upotreba sile protiv Irajka da bi se povinovao rezolucijama usvojenim posle završetka zalivskog rata pre deset godina.

XS
SM
MD
LG