Linkovi

Buš i Kongres pred sporazumom o Iraku - 2002-09-26


Okružen èlanovima Kongresa, u ružiènjaku Bele kuæe, predsednik Buš je izjavio da se napreduje ka dogovoru o rezoluciji za suprotstavljanje opasnosti koja potièe od iraèkog oružja za masovna uništavanja:

”Kreæemo se ka snažnoj rezoluciji. Svi mi, kao i mnogi drugi u Kongresu, ujedinjeni smo u rešenosti da se suprotstavimo ovoj alarmantnoj opasnosti po Ameriku. Donoseæi ovu rezoluciju poslaæemo jasnu poruku, i svetu i iraèkom režimu. Zahtevi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija moraju se poštovati. Iraèki doktator mora biti razoružan. Ti zahtevi æe ili biti ispunjeni ili æe biti silom primenjeni,“ rekao je Buš.

Predsednik Buš želi da Ujedinjene nacije donesu svoju rezoluciju kojom bi se Sadam Husein primorao da dozvoli povratak inspektora za naoružanje. Ako medjunarodna zajednica ne razoruža Irak, predsednik Buš kaže da su Sjedinjene Države spremne da deluju samostalno. Amerièki predsednik tvrdi da Sadam Husein nagomilava hemijsko i biološko naoružanje koje bi moglo da bude upotrebljeno za teroristièke napade. Irak tvrdi da ne poseduje oružje za masovna uništavanja i pristao je na povratak inspektora Ujedinjenih nacija kako bi to dokazao. Medjutim, Bušova administracija tvrdi da inspekcije neæe biti dovoljne za uklanjanje opasnosti. Cilj je razoružavanje, kaže predsednik Buš, zajedno sa primoravanjem iraèkog lidera da prestane da ugnjetava nacionalne manjine, oslobodi zarobljenike iz rata u Persijskom zalivu, prestane da prodaje naftu van programa ”nafta za hranu,“ i prestane da podržava terorizam.

Predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs u sredu je, na do sada najdirektniji naèin, povezala iraèkog lidera sa teroristima al-Kaide. U prošlosti, predsednik Buš je tvrdio kako postoji opasnost da Sadam Husein pomogne teroristima da steknu oružje za masovna uništavanja. Kondoliza Rajs sada kaže da je Irak veæ omoguæio teroristima obuku u korišæenju hemijskog naoružanja:

”Bilo je kontakata izmedju visokih iraèkih funkcionera i èlanova al-Kaide, i to u stvari veæ traje dosta dugo,“ izjavila je ona.

Kondoliza Rajs je dodala da je ta informacija dobijena od viših funkcionera al-Kaide koji se nalaze u rukama amerièkih oružanih snaga.

Predsednikov jutrošnji poluèasovni sastanak sa èlanovima Kongresa iz obe stranke trebalo je da ublaži politièka prepucavanja koja su se rasplamsala u poslednjih nekoliko dana. Vodja veæine u Senatu, demokrata Tom Dešl, u sredu je optužio predsednika da politizuje poziv na akciju protiv Iraka i zahtevao da se predsednik izvini zbog izjave da demokrate ne mare za bezbednost zemlje zato što neæe da odobre ukidanje sindikalnih prava zaposlenih u novom sekretarijatu za nacionalnu bezbednost. Predsednik Buš nije izneo nikakvo izvinjenje, ali je ipak pokušao sa pomirljivijim stavom prema Kongresu, rekavši da su demokrate i republikanci blizu postizanja saglasnosti o Iraku jer ljudi iz obe stranke, kako je rekao, ”odbijaju da žive u buduænosti ispunjenoj strahom.“

Predsednik želi da Kongres donese tu rezoluciju pre nego što prekine zasedanje, uoèi srednjoroènih izbora koji se održavaju 5. novembra.

XS
SM
MD
LG