Linkovi

Buš poistoveæuje Irak sa al-Kaidom - 2002-09-25


Predsednik Buš kaže da nema razlike izmeðu iraèkog lidera i terorista Al-Kaide kada je u pitanju zaštita Sjedinjenih Država od napada:

“Postoji opasnost da Al-Kaida bude produžena ruka Sadamovog ludila i mržnje i njegove moguænosti da po svetu širi oružje masovnog uništenja. I sa jednim i sa drugim se treba uhvatiti u koštac. Nema razlike izmeðu Al-Kaide i Sadama kada je reè o borbi protiv terorizma.”

Amerièki predsednik se zalaže za usvajanje rezolucije Ujedinjenih nacija kojom bi se primorao iraèki lider na razoružanje. Predsednik Buš tvrdi da iraèki lider gomila biološko i hemijsko oružje. Bagdad to porièe i ujedno poziva inspektore Ujedinjenih nacija da se vrate u Irak kako bi potvrdili da optužbe nisu taène. Iraèka ponuda za obnavljanje vojnih inspekcija usporila je zamah u pogledu usvajanja rezolucije u Savetu bezbednosti, koja bi -- po oceni administracija predsednika Buša -- mogla da bude gotova tokom ove nedelje. Predsednik nastavlja da lobira svetske lidere za podršku u Ujedinjenim nacijama On je iznero svoj komentar danas pre susreta sa kolumbijskim predsednikom Alvarom Uribeom. Neke demokrate u Kongresu optužile su predsednika Buša da je ispolitizovao svoj poziv na akciju protiv Iraka, koji je u težištu njegove kampanje u prilog republikanskih kandidata na novembarskim kongresnim izborima. Amerièki predsednik kaže da nije u pitanju politika, veæ da mu je dužnost da zemlju štiti od terorista.

“Možete da pokušate da to politizirate. Meðutim, smatram da je moja glavna obaveza da štitim amerièki narod. To je najvažniji posao ovog predsednka i to æe biti najvažniji zadatak buduæih predsednika jer se promenio karakter rata. Mi smo postali ranjivi”.

Predsednik Buš je zatražio od Kongresa da usvoji rezoluciju na osnovu koje bi dobio ovlašæenja za upotrebu sile protiv Iraka. Demokrate kažu da je nacrt rezolucije koji je Bele kuæa uputila Kongresu prošle nedelje, isuviše širok i da daje predsedniku neogranièeno ovlašæenje za upotrebu vojne sile u cilju svrgavanja iraèkog lidera i uspostavljanja mira u regionu. Po reèima predsednika Buša, ukoliko svet ne bude preduzeo hitne korake za razoružanje Sadama Huseina, Sjedinjene Države su spremne da deluju unilateralno.

XS
SM
MD
LG