Linkovi

Završen ministarski sastanak NATO-a - 2002-09-25


Ramsfeld je izjavio da je tokom sinoænje veèere razgovarao o Iraku sa svojih 18 kolega iz NATO-a, posle izveštaja koji im je jedan zvaniènik Centralne obaveštajne agencije podneo iza zatvorenih vrata - o iraèkom programu naoružanja i opasnosti koju prema tvrdnjama Vašingtona predstavlja Bagdad. Na pitanje da li mu je ponuðena vojna ili politièka podrška za stav Sjedinjenih Država, Ramsfeld je odgovorio potvrdno, ali nije rekao koje su zemlje ponudile podršku i na koju su vrstu podrške spremne. Na pitanje da li se u izveštaju koji je podneo zamenik direktora Centralne obaveštajne agencije Džon Meklaflin, Irak dovodi u vezu sa teroristièkom mrežom “Al kaidom”, koja se okrivljuje za prošlogodišnje teroristièke napade u Sjedinjenim Državama, Ramsfeld je ponovo odgovorio potvrdno, ali bez detaljnijeg objašnjenja. Mnoge vlade država Severnoatlantskog saveza su do sada ukazivale da im nikada nisu dati detalji o vezama Iraka i “Al kaide”, ali je sekretar za odbranu rekao da svi saveznici sada imaju isti zbir èinjenica o opasnosti koju predstavljaju Irak, oružje za masovno uništavanje i terorizam.

“Svi su obavešteni. Svi sada jasno shvataju opasnost koja im preti.”

Donald Ramsfeld je istakao da je cilj Vašingtona da spreèi još jedan 11. septembar ili, još gore, napad oružjem za masovno uništavanje pre no što do njega doðe.

“Uopšte se ne radi o tome da li bi tu opasnost mogao da predstavlja teroristièki režim ili teroristièka mreža ili nekakva njihova kombinacija.”

Veæina saveznika iz NATO-a je oklevala da podrži bilo kakav napad Sjedinjenih Država na Irak, dokle god se za to ne dobije ovlašæenje Ujedinjenih nacija. Ramsfeld tvrdi da predsednik Buš još nije odluèio da preduzme vojnu akciju, ali ukazuje da je uveren da æe neki od saveznika podržati Vašington.

“Možete biti uvereni da æe - ukoliko i kada predsednik odluèi da uèini nešto - i druge zemlje biti tu da pomognu.”

Rusija, koja je takoðe uèestvovala na sastanku u Varšavi u svojoj novoj ulozi partnera NATO-a, ukazala je da je manje brine potencijalna opasnost od Iraka, nego napadi na njenu teritoriju èeèenskih pobunjenika, za koje tvrdi da se nekažnjeno kriju u susednoj Gruziji.

XS
SM
MD
LG