Linkovi

Crna Gora dobila novi Ustavni sud - 2002-09-25


Izglasavanju sudija i predsjednika Ustavnog suda, sada je to sasvim izvjesno, prethodio je partijski dogovor dvije najjaèe poltièke grupacije u republici. Dio dogovora sadržan je i u èinjenici da su umjesto petorice sudija, koliko ih po Ustavu mora imati Ustavni sud, izabrana èetvorica, koji æe petog kolegu dobiti tek nakon parlamentarnih izbora. Portparol DPS Igor Lukšiæ izrazio je zadovoljstvo zbog današnje odluke parlamenta:

“Danas smo uspjeli da izaberemo sudije Ustavnog suda. Ono što je najvažnije jeste da oni ispunjavaju sve kreterijume neophodne da bi bili sudije Ustavnog suda. Nisam u njihovim biografijama primjetio da je neko od njih partijski angazovan. To je ono što je bitno. S druge strane, bitno je da su profesionalci u poslu koji obavljaju”.

I Predrag Popoviæ, iz projugoslovenske koalicije, nije želio da prizna da je današnji izbor rezultat partijske nagodbe:

“Ne bih rekao da je to rezultat partijske pogodbe nego, prije svega, rezultat širih konsultacija koje su obavljene poslije onako jednostranog poteza gospodina Djukanoviæa i njegovog odbijanja da obavi konsultacije sa parlamentom. Ja mislim da æe i jedne i druge sudije, dakle sva èetvorica, pokazati odgovoran odnos prema svom poslu i da neæe biti nikakve smetnje da se taj njihov, vrlo odgovoran posao, obavi na naèin kako to zahtijeva njihova profesija”.

Novi predsjednik Ustavnog suda dr Radoje Koraæ, neposredno nakon izbora, dozvolio je moguænost da donošenje nekih odluka bude blokirano zbog parnog broja sudija i dodao:

“Ja vjerujem da æe za Ustavni sud, u njegovom radu, vrhovni gospodar biti Ustav i zakon i ništa drugo”.

Izborom Ustavnog suda stvoreni su, dakle, uslovi da stranke i koalicije ispoštuju rok i veèeras do ponoæi predaju izborne liste. Kasno popodne ozvanièen je novi naziv dosadašnje koalicije za Jugoslaviju koja æe se ubuduæe zvati Koalicija za promjene. Koalicija crnogorskog predsjednika Djukanoviæa nosiæe naziv Demokratska lista za evropsku Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG