Linkovi

Djukanoviæ predložio sudije - 2002-09-24


Iako se oèekivalo da to uèini mnogo ranije, crnogorski predsjednik Milo Djukanoviæ tek je kasno veèeras saopštio da je Skupštini Crne Gore uputio prijedlog kandidata za sudije Ustavnog suda: “Uputio sam prijedlog Skupštini sa molbom da se sjutra održi skupštinsko zasjedanje i, nadam se, ovog puta izaberu sudije Uastavnog suda, da se stvore uslovi da Ustavni sud profunkcioniše i da se stvore svi uslovi za održavanje demokratskog i transparentnog izbornog procesa”.

Novopredloženi kandidati su dr Radoje Koraæ, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici, Radovan Krivokapiæ i Veselin Rackoviæ, sudije Vrhovnog suda Crne Gore, te Zoran Smoloviæ, sudija Višeg suda iz Bijelog Polja.

Odmah nakon Djukanoviæa, oglasila se i Vesna Peroviæ, predsjednica parlamenta, koja je za sjutra u 15 sati zakazala hitnu sjednicu Skupštine Crne Gore na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o predloženim kandidatima.

“S obzirom da je ovo sve uèinjeno u kratkim rokovima i po hitnmom postupku, koristim priliku da obavestim i poslanike crnogorskog parlamenta da æe se, po zahtevu predsednika republike, sutra, 25. septembra, održati sednica Skupštine Crne Gore sa poèetkom u 15 casova”.

Neizvjesnost koja je trala sve do posljednjeg momenta bila je motivisana èinjenicom da sjutra u ponoæ istice rok za predaju izbornih lista za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 20. oktobar. Stranke koalicije za Jugoslaviju, naime, ranije su najavile da neæe uèestvovati na izborima ukoliko ne budu izabrane sudije Ustavnog suda, ali ne sudije koje ce biti po mjeri DPS-a. S obzirom na to da je za sjutra zakazano glasanje o predloženim kandidatima, strankama ostaje vrlo malo vremena za predaju lista, jer je RIK saopstila da za nju nisu bitna dešavanja oko Ustavnog suda i da æe postovati rok koji istièe sjutra u ponoæ. Šta ce se desiti ukoliko sjutra ne budu izglasane sudije Ustavnog suda, za sada se niko ne usudjuje da prognozira.

XS
SM
MD
LG