Linkovi

Na izborima samo dva favorita - 2002-09-23


Predsednièki kandidat Miroljub Labus dobio je podršku Koalicije "Lista za Sandžak", a funkcioneri te Koalicije Bajram Omeragiæ i Esad Džudževiæ na konferenciji za novinare u Beogradu, pozvali su graðane Sandžaka da masovno izaðu na izbore i glasaju za Labusa. Labus je obeæao da æe država nastaviti proces demokratizacije, nastaviti ubrzani proces reformi i integracija u sve eropske institucije, a mi imamo razloga da mu verujemo, rekao je Omeragiæ.

Miroljuba Labusa podržala je i Studentska asocijacija koja broji dvadeset hiljada èlanova. Studenti žele predsednika koji æe se baviti oporavkom privrede i otvaranjem novih radnih mesta, a ne da ponovo prolazimo ono što smo doživeli u poslednjih deset godina, rekao je predsednik te studentske organizacije Aleksandar Višnjiæ. Zato smo mislili da je pošteno sa naše strane da na vreme kažemo šta mislimo i pozovemo ne samo mlade ljude veæ sve graðane ove zemlje da izaðu na birališta i poslušaju glas studenata, rekao je Višnjiæ.

Povodom izjave guvernera Narodne banke Jugoslavije i jednog od predlagaèa Miroljuba Labusa za predsednika Srbije Mlaðana Dinkiæa da su tri stranke iz DOS–a podržale kandidata Demokratske stranke Srbije na predsednièkim izborima Vojislava Koštunicu jer njihovi lideri politièki trguju, reagovao je na konferenciji za novinare potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami. Mi smo veoma zadovoljni što je nekoliko politièkih partija iz bivšeg DOS–a podržalo gospodina Koštunicu. Naravno, to nije bio predmet nikakve trgovine, dakle niko nikome tu ništa nije obeæao, rekao je Šami. Šami je izrazio uverenje da æe na predsednièkim izborima ubedljivo najbolji rezultat postiæi kandidat te stranke i predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica ali nije želeo da precizira da li takva ocena pozdrazumeva pobedu Koštunice u prvom izbornom krugu. Šami je upozorio da biraèki spiskovi još nisu sreðeni i ocenio da to ostavlja moguænost za izborne manipulacije jer sasvim je jasno da ne može biti oko 6,5 miliona biraèa, kada je poslednji popis pokazao da u Srbiji ima oko 7,5 miliona stanovnika.

I dok stižu podrške najozbiljnijim kandidatima, dotle èelni ljudi dve stranke koje okupljaju Albance sa juga Srbije - Pokreta za demokratski progres i Partije za demokratsko ujedinjenje – Orhan Redžepi i Zeæiria Fazliju izjavili su da æe bojkotovati izbore za predsednika Srbije. Partija za demokratsko delovanje preševskog gradonaèelnika Rize Halimija još nije saopštila konaèni stav o tome da li æe pozvati èlanstvo i sunarodnike da izaðu na predsednièe izbore.

XS
SM
MD
LG