Linkovi

Dodeljene nagrade Emi - 2002-09-23


Serija ”FRIENDS“ je dobila nagradu EMI za najbolju humoristièku seriju dok je jedna od zvezda te serije Jennifer Aniston (Dženifer Aniston), dobila je nagradu za najbolju komièarku. ”Zapadno krilo“ - serija o fiktivnom amerièkom predsedniku - dobila je nagradu za najbolju dramsku seriju veæ treæu godinu za redom, nadmašivši popularnu novu seriju ”Šest stopa ispod“.

Prošlogodišnja dodela nagrada EMI je bila odložena dva puta, zbog napada 11. septembra. Kada su nagrade konaèno dodeljene, bila je to tužna ceremonija. Ove godine, sve se odigravalo u lakšem tonu, bilo je više humora - u skladu sa tradicijom dodele nagrada EMI. Medjutim, jedan od dobitnika se prisetio prošlogodišnjih dogadjaja dok je primao nagradu za najbolji specijalni TV šou.

Joel Gallen (Džel Gejlen) je režirao: ”Odavanje pošte herojima“ - muzièki teleton koji je emitovan 10 dana nakon napada. On je izjavio da nagrada EMI pripada muzièarima koji su uèestvovali u tom programu i èetiri vodeæe TV mreže koje su emitovale taj program. ABC - CBS, NBC i FOX.

”Kao dokaz jedinstva bez presedana, oni su se udružili kao jedna mreža, emitovali isti program, prigrlili isti cilj. Ova nagrada pripada milionima ljudi koji su odgovorili na ovu emisiju otvorivši svoja srca i novèanike za one koji su bili u nevolji. Iznad svega, ta nagrada pripada prijateljima, porodicama i voljenim osobama onih koji su poginuli 11. septembra.“

Bivši gradonaèelnik Njujorka Rudolf Djulijani se prisetio uloge televizije nakon 11. septembra u zbližavanju gradjana Sjedinjenih Država, dok je nagradu EMI uruèivao grupi pomenute èetiri TV stanice. Iza scene, on je primetio promenu u tonu u odnosu na prošlogodišnjeu ceremoniju dodele nagrade EMI.

”Prošle godine sve se odigravalo suviše brzo nakon užasavajuæih napada i strahovite tragedije. Sada smo svi i dalje veoma, veoma ožalošæeni, ali shvatamo da život ide dalje. To je, znam, ono što bi heroji, koji su izgubili život 11. septembra prošle godine, želeli da kažu nama. Život ide dalje.“

Medju drugim dobitnicima je Stockard Channing (Stokard Èening), jedna od troje glumaca iz serije ”Zapadno krilo“, koja je dobila nagradu za ulogu u toj seriji. Ona je takodje dobila EMI za sporednu ulogu u filmu The Matthew Shepard Story, koji je zasnovan na ubistvu jednog mladog homoseksualca. To ubistvo je motivisalo roditelje pomenutog mladiæa da se oglase protiv zloèina motivisanih mržnjom. Stockard Channing (Stokard Èening) je posvetila ovu nagradu tom braènom paru i njihovom sinu.

”I zaista na kraju krajeva, ova nagrada pripada Dennisu i Judy Shepart, njihovom sinu Metjuu, i svima onima koji nisu više sa nama jer su pali kao žrtve nehumanosti svojih sugradjana. Nemojmo ih nikada zaboraviti.“

Domaæin kontakt šou programa i glumica Oprah Winfrey (Opra Vinfri) je dobila specijalnu nagradu za svoj humanitarni rad. Ona je takodje uputila apel za tolerantnost.

Tom Hanks je primio nagradu Emi u ime tima reditelja mini-serije ”Band of Brothers“ . To je film zasnovan na knjizi istorièara Stephena Ambrose-a (Stivena Embrouza). Prièa se odvija oko jedne vojne jedinice u Drugom svetskom ratu nazvane ”èeta E“ (odnosno E Company). Hanks je rekao da su i èlanovi te jedinice zaslužni za ovu nagradu: ”Mi nismo jedini dobitnici ove nagrade. Pripadnici èete E dobili su ovu nagradu 1944. godine.“

Bila je to 54. godišnja dodela nagrada EMI, koju dodeljuju Akademija za TV umetnost i nauku.

XS
SM
MD
LG