Linkovi

Ujedinjene nacije o Ramali - 2002-09-23


Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je proglasio svaku upotrebu sile u palestinsko-izraelskoj krizi ”moralno odvratnom“. On je apelovao na Palestince da se, jednom zauvek, odreknu samoubilaèkih bombaških napada na Izraelce, nazvavši tu vrstu napada ”nemoralnim instrumentom terorizma“. Istovremeno, gospodin Anan je apelovao na Izrael da zaustavi vojne akcije na okupiranim teritorijama. On je upozorio da æe opsada sedišta Jasera Arafata u Ramali verovatno dalje destabilizovati Zapadnu obalu i Pojas Gaze i sugerisao da taktika izraelske vlade osujeæuje mirovni proces. Generalni sekretar je apelovao na obe strane da shvate da nasilje ili vojna sila neæe rešiti konflikt:

”Politika koja je zasnovana na primoravanju druge strane da kapitulira je politika koja vodi bankrotstvu. Ona ne funkcioniše i nikada neæe funkcionisati. Na kraju æe morati da bude postignuto politièko rešenje. Zašto ga ne postiæi pre, a ne kasnije? Koliko još stotina ili hiljada ljudi mora da umre?“

U medjuvremenu, palestinski i izraelski izaslanici su razmenili uobièajene optužbe u Savetu bezbednosti. Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama je doveo u pitanje moralni autoritet Jasera Arafata i insistirao da terorizam Palestinaca primorava Izrael da preduzme vojnu akciju. Izrael i dalje tvrdi da se palestinski ekstremisti kriju u kompleksu Jasera Arafata. Vodeæi palestinski delegat je pak izneo argument da premijer Ariel Šaron nije zainteresovan za politièko rešenje koje bi znaèilo odustajanje od teritorije u korist Palestinaca. Arapske vlade su predale rezoluciju kojom zahtevaju kompletni prekid svih èinova nasilja i povlaèenje izraelskih trupa na položaje koje su držale pre poèetka palestinskog ustanka - septembra 2000 godine.

XS
SM
MD
LG