Linkovi

Britanija najavila nacrt nove rezolucije - 2002-09-23


Kabinet britanskog premijera Tonija Blera je saopštio da æe u novoj rezoluciji biti nabrojani svi uslovi koje Irak mora da ispuni, ukoliko se vojni inspektori Ujedinjenih nacija vrate da bi nastavili traganje za oružjima za masovno uništavanje. Portparol britanskog premijera je saopštio da æe 15-oèlani Savet bezbednosti dobiti nacrt rezolucije za nekoliko dana, dodavši da Ujedinjene nacije ne smeju da dopuste da Irak diplomatskim manevrisanjem odloži akciju Saveta bezbednosti. Britanija zajedno sa Sjedinjenim Državama priprema nacrt nove rezolucije. Iraèki državni radio je prošle nedelje saopštio da æe Irak odbaciti svaku rezoluciju kojom se menjaju temeljna naèela inspekcija naoružanja. Te inspekcije su suspendovane od 1998, a poèele su 1991, posle Zalivskog rata kojim je prekinuta iraèka okupacija Kuvajta. U meðuvremenu, Toni Bler je pozvao èlanove svog kabineta na sastanak da bi ih upoznao sa izveštajem vlade o detaljima iraèkog programa naoružanja. Taj izveštaj treba da bude objavljen sutra, pre specijalnog zasedanja Parlamenta na kojem æe se raspravljati o iraèkoj krizi. Blerova vlada se nada da æe ubediti Parlament da mora da se zauzme èvrst stav prema Iraku. Bler je meðutim i u Kabinetu suoèen sa izvesnim otporom kada je reè o moguæem ratu protiv Iraka. Britanska ministarka za meðunarodni razvoj, Kler Šort, izjavila je da ne želi da vidi još jedan Zalivski rat, jer bi to bilo štetno za iraèki narod. Postoje i pritisci izvan Kabineta. Lider glavnog britanskog sindikata, Džon Monks, rekao je danas novinarima da bi vojna akcija trebalo da ima podršku Ujedinjenih nacija.

“Sigurno je da nismo za jednostranu akciju Sjedinjenih Država, ili za dvostranu akciju Sjedinjenih Država i Britanije. Kljuè svega toga bi trebalo da bude ocena Ujedinjenih nacija i i Saveta bezbednosti.”

Pored toga, lider opozicione liberalnodemokratske partije, Èarls Kenedi, izjavio je da æe tražiti glasanje u Parlamentu ukoliko Bler bude hteo da uputi britanske vojnike u borbu u Iraku.

“Ukoliko doðemo do takvog pitanja, koje bi obuhvatilo bilo kakvu moguænost korišæenja ili upuæivanja britanskih snaga, stali bismo u prvi red onih koji tvrde da bi to moralo da se iznese na glasanje u Donjem domu.”

Vlada Tonija Blera tvrdi da rat sa Irakom nije neizbežan i da je diplomatski pritisak kroz Ujedinjene nacije najbolji put u ovom trenutku.

XS
SM
MD
LG