Linkovi

Buš traži snažnu rezoluciju UN - 2002-09-23


Predsednik Buš je naglasio da Ujedinjene nacije moraju preduzeti mere da se iraèki lider Sadam Husein pozove na odgovornost za obeæanja koja je dao na kraju zalivskog rata. Prema predsednikovim reèima, Sadam Husein prkosi zahtevima Ujedinjenih nacija da uništi svoje oružje masovnog uništenja.

“Želim da vidim snažnu rezoluciju Ujedinjenih nacija--rezoluciju u kojoj se kaže da su stari naèini obmanjivanja prošli, rezoluciju kojom æe se taj èovek pozvati na odgovornost, rezoluciju koja æe dozvoliti zemljama predanim slobodi da se suoèe sa Sadamom Huseinom i da ga razoružaju.“

Britanski zvaniènici su naveli da æe nova oštra rezolucija o medjunarodnim inspekcijama oružja u Iraku biti podneta Savetu bezbednosti u roku od nekoliko dana.

Ovde u Vašingtonu nastavlja se rad na izradi kongresne rezolucije kojom bi se predsednik Buš ovlastio da upotrebi silu protiv Iraka, ukoliko to bude potrebno. Ima takodje nagoveštaja da se amerièke oružane snage pripremaju za moguæi napad na Irak. Prema listu “New York Times“, preduzeti su rani koraci koji se tièu obuke i stacioniranja. No, isti list navodi reèi visokih amerièkih funkcionera da Pentagon nije u stanju ratne pripravnosti.

XS
SM
MD
LG