Linkovi

Predsednik Buš je izjavio da je ponuda Iraka da dozvoli inspektorima Ujedinjenih nacija povratak u zemlju taktièka igra kojoj niko neæe nasesti - 2002-09-18


Predsednik Buš je rekao da neæe biti odvraæen najnovijom iraèkom ponudom koja je samo još jedan pokušaj Sadama Huseina da prevari i da prkosi Ujedinjenim nacijama: ”Ponovo, svaki put ponovo -- više od deset puta -- rekao je svetu ”da, povinovaæu se.“ Ali to nikada nije uèinio“.

Predsednik Buš je ponovio argument da za dobrobit U-N-a i èitavog sveta medjuanrodna zajednica mora da zauzme èvrst stav i nastavi sa pritiskom na Sadama Huseina: ”Prkoseæi Ujedinjenim nacijama postao je pretnja èak svetskom miru. Uveren sam da svet sagledava njegovu smicalicu. Jedan od zadataka Amerike jeste da podseti ljude ne samo na pretnju (koju on predstavlja) nego i na èinjenicu da je njegovo oglušivanje o Ujedinjene nacije oslabilo svetsku organizaciju. A zarad mira u svetu, Ujedinjene nacije moraju da se uhvate u koštac sa tom pretnjom“.

Iraèka ponuda je usporila zamah u pravcu oštre rezolucije u U-N-u kojom bi se tražilo od Bagdada da se u potpunosti povinuje zahtevima svetske organizacije. Predsednik Buš je izjavio da æe njegova administracija uèiniti sve što je u njenoj moæi da uveri svetsku javnost da Sadam Husein mora da snosi odgovornost. Predsednik Buš smatra da æe, na kraju svega, Ujedinjene nacija ipak podržati njegov oštar stav. ”Radiæemo svim snagama na obrazloženju naših argumenata. Mislim da svi razboriti ljudi mogu da shvate da je SAdam Husein -- nerazborit“.

Džordž Buš je ovo izjavio nakon sastanka sa kongresnim liderima posveæen pitanju Iraka. Reagovanje republikanaca i demokrata prilikom odlaska iz Bele kuæe bilo je mahom prožeto dvostraèkom saglasnošæu. Vodja veæine u Senatu, Tom Dešl izjavio je da je važno da svi saradjuju, i da je neophodno da se napravi nacrt rezolucije koju svi mogu da podrže: ”Radiæemo u koordinaciji sa republikancima i demokratama u administraciji, nadam se svesni èinjenice da ovo mora da se odvija u medjunarodnoj areni. Uveren sam da æe sve biti obavljeno u toj areni“.

Mada u Kongresu postoji široka podrška rezoluciji o Iraku, postoje takodje i razlike oko toga koliko daleko bi zakonodavno telo trebalo da ide u pružanju podrške upotrebi sile. Neki zakonodavci žele da se amerièkom predsedniku daju odrešene ruke za vojnu opciju, dok se drugi zalažu za ogranièeniji prilaz.

XS
SM
MD
LG