Linkovi

Predsednik Džordž Buš izneo pred amerièku javnost svoj zahtev za akciju protiv Iraka - 2002-09-16


Predsednik Buš je danas otputovao u Ajovu, državu na srednjem zapadu, da bi nastavio kampanju prikupljanja priloga za republikansku stranku i održao govor o stanju amerièke ekonomije. Meðutim, najveæi aplauz je dobio kada je zapretio Iraku. Predsednik je ponovio zahtev da Ujedinjene nacije donesu rezoluciju na osnovu koje bi se iraèkom lideru odredili èvrsti rokovi za inspekcije naoružanja. Ako Sadam Husein to odbije i ako ga Ujedinjene nacije ne prisile da se odrekne takvog oružja, predsednik je ponovo rekao da æe Sjedinjene Države preduzeti akciju: “Ako iraèki režim nastavi da prkosi i nama i svetu, preduzeæemo promišljenu, ali odluènu akciju i - smatrati Irak odgovornim za to.”

Predsednik Buš je rekao radnicima u jednoj fabrici u Ajovi da je Sadam Husein opasan, jer bi mogao da pomogne teroristima da se domognu hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja: “Jedna od najveæih opasnosti sa kojima se Amerika suoèava je udruživanje neke teroristièke mreže sa nekim od najgorih svetskih lidera koji razvijaju najgora oružja na svetu.”

Predsednik Buš je rekao da još nije odluèio da li da upotrebi silu protiv Iraka. Amerièki predsednik je ponovo pozvao Ujedinjene nacije da brzo pokažu da njihove rezolucije kojima se traže inspekcije naoružanja ne mogu da se ignorišu bez posledica: “Ujedinjene nacije mogu da nam pokažu da li æe ili ne poslužiti svojoj svrsi - da pomognu da se oèuva mir, ili æe biti nevažne. Mi, naravno, želimo da Ujedinjene nacije budu relevantne. Hteli bismo da budu okvirni deo mira na ulasku u 21. stoleæe.”

Iraèki zvaniènici su saopštili da æe razmotriti povratak vojnih inspektora da bi izbegli moguæi napad Sjedinjenih Država - ukoliko budu ukinute 12-ogodišnje sankcije Ujedinjenih nacija. Ispitivanja javnog mnjenja u Sjedinjenim Državama pokazuju da se poveæava podrška javnosti za predsednikov agresivni stav prema Iraku. Predsednik i nastoji da prikupi tu podršku u okviru kampanje za republikanske kandidate na kongresnim izborima u novembru.

XS
SM
MD
LG