Linkovi

Britanija o Iraku - 2002-09-13


Britanski ministar inostranih poslova, Stro, izjavio je da se Savet bezbednosti UN suoèava sa velikim testom kada bude insistirao na obnovi vojnih inspekcija u Iraku, kako je to danas rekao za britanski radio.

“Jedini naèin da se vojni inspektori vrate u Irak i obezbede da u toj zemlji ne bude oružja masovnog uništenja jeste potpuna i zajednièka odluènost UN, predvodjenih Savetom bezbednosti, i jasnim stavom da ukoliko se vojnim inspektorima ne dozvoli povratak, onda ce volja UN biti sprovedena u delo na druge naèine, što neizbežno podrazumeva vojnu akciju. ”

Stro je rekao da britanska politika ima za cilj da Irak unisti svoj arsenal oružja masovnog uništenja, a ne svrgavanje Saddama Hušeina, što je cilj koji je postavio predsednik Bush.

“Moglo bi da dodje do promene režima kao rezultat vojne ackije. Moglo bi takodje da dodje do promene režima, kao jedini naèin da se sprovede u delo volja UN, ali fokus mora da bude na eliminisanju oružja masovnog uništenja. ”

Britanski ministar inostranih poslova je to rekao dok se britansko ministarstvo odbrane priprema za najvecu logistièku operaciju britanskih snaga za poslednjih nekoliko godina. Prema izvorima u ministarstvu odbrane, od nedelje ce oko sest hiljada vojnika iz Kraljevskog logistièkog korpusa prebaciti tone hrane, municije i medicinskih potrepština, kao i hiljadu vozila, do glavne vojne luke u blizini Southhamptona, u južnom delu Engleske. Funkcioneri su izjavili da su èetiri nedelje dugi vojni manevri planirani pre nego što je izbila sadašnja kriza sa Irakom, ali je èinjenica da æe materijal biti premešten na povoljnu lokaciju radi eventualnog upuæivanja u Persijski zaliv, ako to bude potrebno.

XS
SM
MD
LG