Linkovi

Reakcije Kongresa - 2002-09-12


Republikanci kažu da je presednik izneo snažnu i uverljivu argumentaciju o tome da iraèki predsednik Husein predstavlja pretnju za svet. Mada nije direktno zapretio upotrebom vojne sile na Irak, amerièki predsednik je rekao da bi takva akcija bila neizbežna ukoliko Ujedinjene nacije ne sprovedu rezolucije koje nalažu razoružavanje Iraka. Voða senatske manjine, republikanac Trent Lot je pozvao Kongres da žurno usvoji rezoluciju o podršci moguæoj upotrebi sile protiv Iraka. No, demokrate, koje kažu da su ohrabreni nastojanjem predsednika Buša da pridobije podršku meðunarodne zajednice, ukazuju da nije izložio dovoljno uverljivu argumentaciju za vojnu akciju. O tome voða senatske veæine, Tom Dešl kaže:

“Svaki put kad predsednik nastavi da govori i razgovara sa nama, on jaèa svoje argumente. Mislim da to pomaže, ali ne mislim da se može doæi do konaènog zakljuèka. Još uvek ima veliki broj pitanja na koja treba odgovoriti.”

Senator Dešl kaže da ta pitanja ukljuèuju koliku bi meðunarodnu podršku prikupio predsednik Buš za vojnu akciju protiv Iraka, kakvi su rizici i koliko bi koštala takva akcije, kakve bi posledica takva akcija imala na širi rat protiv terorizma, šta bi usledilo nakon svragavanja Sadama Huseina. Lider veæine u Senatu želi da se sve to razmotri u narednim nedeljema, ali nije želeo da kaže kada bi u Senatu moglo da se glasa o rezoluciji. Republikanski senator Džon MekKejn iz Arizone, inaèe èlan Odbora za oružane snage, smatra da je važno da zakonodavci glasaju o takvoj rezoluciji pre novembarskih kongresnih izbora. Izglasavanje rezolucije, kaže MekKejn, pomoglo bi nastojanja predsednika Buša da pridobije meðunarodnu podršku.

“Prilikom konsultacija sa saveznicima i dok se zalaže za oštar režim vojnih inspekcija, potrebno mu je da može da kaže našim saveznicima i ljudima širom sveta da ima podršku amerièkog naroda”.

U meðuvremenu, republikanski senator iz Nebraske, Èak Hejgel, koji se protivi unilateranoj akciji protiv Iraka, pohvalio je predsednika za -- kako se izrazio -- “diplomatiju velikog formata”. Sada je na Ujedinjenim nacijama da odgovore, rekao je senator Hejgel.

XS
SM
MD
LG