Linkovi

Britanija o Iraku - 2002-09-12


Premijer Bler je upoznao opozicione lidere sa situacijom vezanom za Irak dok priprema planove za hitnu sednicu parlamenta 24. septembra na kojoj æe biti vodjena debata o britanskoj politici prema Iraku. Premijer Bler planira da pre sastanka parlamenta objavi dokumente u kojima se tvrdi da Irak i dalje nagomilava oružje masovnog uništenja -- u suprotnosti sa rezlucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacijama kojima je okonèan zalivski rat 1991. Vodja Konzerevativne stranke Ijan Dankan Smit rekao je novinarima posle sastanka sa premijerom Blerom da je na kocki verodostojnost Ujedinjenih nacija. Prema Smitovim reèima, iraèkog predsednika Sadama Huseina treba suoèiti sa novom, oštrom rezolucijom U-N-a koja preti vojnom silom.

”Sa premijerom se slažem u tome da je neophodna oštra rezolucija sa zacrtanim rokovima. Ta rezolucija treba da bude osnažena vojnom opcijom. Ukoliko to ne uèinimo, Sadam Husein neæe na nas obraæati pažnju. A on predstavlja jasnu i sve veæu pretnju.“

Britanski ministar odbrane Džeff Hun je nešto ranije dao izjavu britanskom radiju da rat sa Irakom nije neizbežan. Hun, koji se nalazi u SAD radi konsultacija sa visokim zvaniènicima Pentagona, izjavio je da se Britanija slaže da Ujedinjene nacije treba da daju rok Iraku da se razoruža:

”Proces kroz sistem U-N-a i jasan ultimatum potkrepljen moguænošæu vojne operacije, sastavni su deo nastojanja da se Iraku jasno stavi do znanja u kojoj meri situaciju smatramo ozbiljnom.“

Vodja donjeg doma britanskog parlamenta Robin Kuk izjavio je da rat nije neminovan. Ali, ako se Irak ne povinuje, Kuk oèekuje da æe Toni Bler dobiti odobrenje parlamenta pre nego što britanske trupe uputi u borbu protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG