Linkovi

UN o godišnjici napada - 2002-09-11


Generalni sekretar opisao je ovogodišnji 11. septembar kao dan seæanja i poštovanja za one koje su u napadima poginuli i one koji su jurnuli u stihiju da bi spasili živote. Anan je istakao da je to zajednièki gubitak za celu medjunarodnu zajednicu. U napadu na Svetski trgovinski centar poginuli su gradjani više od 90 zemalja sveta. Multilateralizam, princip koji Anan konstantno promoviše, provejavao je i ovim njegovim govorom u kojem je pozvao na koordinisanu medjunarodnu kampanju protiv terorizma.

”Sve u šta verujemo, poštovanje za ljudski život, pravdu, toleranciju, pluralizam i demokratiju, je izloženo pretnji terorizma. On mora biti poražen i to tako što æe se svet boriti kao jedan.“

Èeški ministar inostranih poslova Jan Kavan, predsedavajuæi Generalne skupštine govorio je u sliènom tonu dok je otvarao juèerašnju sednicu.

”U našoj borbi moramo da vidimo terorizam u njegovom pravom ruhu. Da prepoznamo da je on zlo koje preti zajednièkim vrednostima i principima, kao i raznolikosti civilizovanog sveta. Ne smemo da dozvolimo da se terorizam sakrije iza vere ili kulture.“

Službenici Ujedinjenih nacija i delegati odali su poštu žrtvama napada minutom æutanja dok se u sedištu UN-a èuo eho crkvenih zvona koja su zvonila u celom Njujorku taèno u vreme kada se pre godinu dana urušila druga kula Svetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG