Linkovi

Koštunica vodi neznatno ispred Labusa - 2002-09-05


Postoje veliki izgledi da predsednièki izbori u Srbiji ne uspeju – i zbog toga su izbori i raspisani u septembru da bi do decembra bilo vremena za još jedan izborni krug – izjavio je premijer Srbije Zoran Ðinðiæ u intervjuu beogradskoj agenciji Beta – ocenjujuæi da takav rasplet dogaðaja nije dobar za imidž zemlje.

Kako je izjavio predsednik srpske vlade Kosovski Albanci æe uæi u biraèke spiskove – jer bi u suprotnom to bio znak da se Srbija odrièe Kosova. Upravo to je pitanje o kome se poslednjih dana ovori u Beogradu, a deo od-govora stigao je danas sa juga Srbije – odakle su predstavnici Partije za demokratsko ujedinjenje Albanaca i Pokreta za demokratski prosperitet po-ruèili da æe bojkotovati predsednièke izbore.

Partija za demokratsko delovanje, Rize Halimija, saopštila je da æe stav o tom pitanju izneti za nekoliko dana. Ipak, posle posete Bujanovcu, šef koordinacionog tela za jug Srbije Nebojša Èoviæ je izjavio da Albanci nemaju ni jedan razlog za bojkot. Biraèka mesta æe biti otvorena, što je po reèima Èoviæa, veliki napredak – a na graðanima je da odluèe hoæe li izaæi na izbore ili ne.

A istraživanja javnog mnenja agencije Stratidžik marketing pokazuju da Vojislav Koštunica vodi ispred ostalih kandidata sa 25 odsto podrške graðana. Odmah za njim je Miroljub Labus sa 24 odsto, dok je na treæem mestu kandidat Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, èiji je rejting u stalnom porastu i trenutno stoji na 13 odsto podrške biraèa.

Obilazeæi u predizbornoj kampanji Sombor, predsednièki kandidat Srpskog pokreta obnove Vuk Draškoviæ poruèio je Vojvoðanima da æe se zalagati za autonomiju severne pokrajine – ali bez himne i grba jer se, po njegovim reèima, državni suverenitet Srbije na teritoriji Vojvodine nièim ne može dovesti u pitanje.

Kandidaturu je danas predao i kandidat SPS-a Velimir Bata Živojinoviæ, dok je Ekspertski forum saopštio da je veæ sakupljeno 10 hiljada potpisa za kandidaturu Milana Paniæa.

Od ostalih vesti iz zemlje najvažnija je da visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana stiže u Beograd i da æe sutra razgovarati sa najvišim predstavnicima Jugoslavije, Srbije i Crne Gore kako bi dao novi podstrek što bržem usvajanju Ustavne povelje nove državne zajednice.

Izvori iz Brisela potvrdili su da Solana ne donosi gotovo rešenje, dok u zemlji vlada uverenje da bi povelja mogla biti gotova za nekoliko dana. Sednica Ustavne komisije još nije zakazana, a po reèima njenog kopredsednika Dragoljuba Miæunoviæa, moguæe je da zasedanje bude održano naredne nedelje. Najsporniji je i dalje naèin izbora poslanika u buduæi parlament državne zajednice Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG