Linkovi

EU se zalaže za nastavak inspekcija - 2002-09-04


Kris Paten je izjavio da meðunarodna zajednica mora da nastavi da vrši pritisak na Irak - da se u potpunosti povinuje rezolucijama Ujedinjenih nacija, kojima se traži bezuslovni povratak vojnih inspektora. Paten je u Evropskom parlamentu u Strazburu ukazao da je Savet bezbednosti Svetske organizacije trasirao put za rešavanje ovog problema i da bi svaka država trebalo da dejstvuje u skladu sa tim okvirima Ujedinjenih nacija. Visoki komesar Evropske unije za inostrane poslove je istakao da pristup koji je koalicija koristila u Zalivskom ratu 1991, ima najveæe šanse za uspeh.

“Moramo shvatiti da pokušaji da se Irak prisili na poslušnost imaju veæe šanse za uspeh ako iza njih stoji koalicija zainteresovanih strana koja je široka i efikasna koliko je to bila i ona sastavljena velikom diplomatskom umešnošæu 1991.”

Kris Paten je takoðe rekao da se - bez obzira na jaku sumnju - još nisu pojavili jasni dokazi da Bagdad raspolaže hemijskim i biološkim oružjem. Visoki komesar Evropske unije je još jedan od nekolicine visokih evropskih zvaniènika koji su se oglasili protiv jednostrane akcije protiv Iraka. Najviši amerièki zvaniènici su nedavno umanjivali važnost vojnih inspekcija Ujedinjenih nacija i javno se založili za preventivnu akciju svrgavanja iraèkog predsednika Sadama Huseina. Amerièki potpredsednik Rièard Èeni, istakao je da je vreme na izmaku i da æe Sjedinjene Države preduzeti sve što je potrebno za odbranu sopstvene bezbednosti.

XS
SM
MD
LG