Linkovi

SAD tvrde da su predane održivom razvoju - 2002-09-04


Gospodin Pauel je neprestano bio prekidan uzvicima negodovanja od uglavnom neprijateljski raspoloženih prisutnih, posebno kad je govorio o osetljivim pitanjima klimatskih promena, energetske politike i genetski modifikovane hrane:

”Sjedinjene Države preduzimaju akciju da bi izašle u susret ekološkim izazovima, ukljuèujuæi globalne klimatske promene. Predani smo ne samo retorici i brojnim ciljevima, veæ smo obeæali program u vrednosti od milijardu dolara za razvoj i primenu savremene tehnologije u cilj smanjivanja emisije gasova koji dovode do globalnog zagrevanja..“

Ekološki aktivisti su uzvikivali ”Dole Buš“ i podigli transparent na kojem je pisalo ”izdale su nas vlade“. Bezbednosni èuvari Ujedinjenih nacija su iz sale izveli bar jednog demonstranta. U jeku kritike, sekretar Pauel je rekao da su Sjedinjene Države predane održivom razvoju. On se fokusirao na dobro upravljanje i trgovinu kao pokretaèke sile razvoja.

”Zanemarivanje èovekove sredine preti svetskim prirodnim resursima i svima koji zavise od njih za hranu, gorivo, smeštaj i sredstva za život. Izazov za nas jeste da proširimo krug razvoja i ukljuèimo one koji su ostavljeni po strani.“

Državni sekretar je rekao da æe Sjedinjene Države poveæati pomoæ za razvoj za 50 posto tokom sledeæe tri godine. On je rekao da bi taj novac otišao samo zemljama kojima se upravlja, kako se izrazio, ”pravedno i mudro“ uz zdravu ekonomsku politiku.

Zagovornici zaštite èovekove sredine u Sjedinjenim Državama nisu gubili vreme da iskritikuju govor državnog sekretara. Oni okrivljuju Sjedinjene Države za, kako ocenjuju, neuspeh samita u Johanesburgu. Aktivisti su takodje oštro kritikovali predsednika Buša što je poslao državnog sekretara Pauela na samit umesto da je došao sam. Oni su takodje istakli da predsednikovo odsustvo jasnije odražava stav Sjedinjenih Država nego reèi sekretara Pauela.

XS
SM
MD
LG