Linkovi

Predata studija o dogadjajima u Srebrenici - 2002-09-03


Biro Vlade Republike Srpske za odnose sa Haškim tribunalom dostavio je danas banjaluèkoj kancelariji Haškog tribunala Studiju o ratnim dešavanjima u Srebrnici, jula 1995. godine, koja æe, tvrdi šef ovog Biroa Dejan Miletiæ, poslužiti da se sagleda i kompletira puna istina o toku borbi i stvarnim žrtvama, na obje zaraæene strane. Ti novi podaci ukazuju da je u direktnim oružanim sukobima Vojske Republike Srpske i Armije Bosne i Hercegovine poginulo oko dvije hiljade Bošnjaka, i to oko 1800 boraca Armije BeHa Bosne i Herceghovine, a da je 10 do 15 hiljada vojnika i civila Muslimana napustilo Srebrenicu kroz šumu, u noæi izmedju 11. i 12. jula. Ujedno, navodi se da je u borbama poginulo više stotina boraca Vojske Rpublike Srpske, dok je u napadima Armije BeHa pod komandom Nasera Oriæa iz zaštiæene zone Srebrnice, odmah po poèetku rata na tom podruèju, ubijeno više od hiljadu srpskih civila. Studija bi trebalo da posluži, kaze Miletiæ, da se utvrdi èinjenièno stanje. U izradi studije korišteni su materijali brojnih domaæih i stranih institucija, tvrdi Miletiæ i navodi.

"...Od Ujedinjenih nacija, Medjunarodnog Crvenog Krsta, Holandskog Instituta za ratnu dokumentaciju i mnogih drugih instituta, zatim pojedinaca eksperata za pojedine oblasti i na tome je Biro zasnovao svoj izvještaj."

Izvještaj treba da posluži da se sagleda puna istina o tome, što se tièe opštih postavki do sada podignutih optužnica na temu definicije agresora i poèetka rata i strane koja je na ovim prostorima poèela rat, naglasio je još Miletiæ.

Biro je danas prezentovao i materijal o napadu na kolonu prilikom izvlaèenja tadašnje Armije Jugoslavije iz Sarajeva, Dobrovoljaèkom ulicom, kada je ubijeno i zarobljeno više desetina vojnika koji nisu nièim davali povod za napad. Za taj napad okrivljeni su, po navodima Biroa:

"...kao glavni okrivljeni sedam lica. Tu su Ejub Ganich, Stjepan Kljujich, Jusuf Pušina, Hasan Efendiæ, Fikeret Muslimoviæ, Jovan Divjak i Izet Bajramovic."

Ovaj materijal veæ je izazvao izuzetno oštru negativnu reakciju Ureda Visokog civilnog predstavnika u Sarajevu, koji je materijale Biroa ocijenio kao - parafraziram - neodgovoran pokušaj Vlade Republike Srpske da obmane biraèe i iskoristi traume onih koji su preživjeli stradanja i umanji broj žrtava masakra koji se dogodio u julu 1995. godine. Istorija tako ne može da bude promijenjena, navodi se u prvom reagovanju Ureda OHR-a u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG