Linkovi

Irak tvrdi da je spreman za saradnju - 2002-09-03


Aziz je pola sata razgovarao sa generalnim sekretarom UN, Kofijem Ananom, u pauzi sednica Svetskog samita o održivom razvoju. Nakon razgovora, Aziz je rekao novinarima da je spreman da saradjuje sa Savetom bezbednosti UN, da bi se spreèio amerièki vojni napad, ali nije izneo nikakve detalje.

“Kao što sam rekao generalnom sekretaru, ako iko ima magièno rešenje za sva ova sporna pitanja, koje bi bilo pravièno i realno, mi smo spremni da nadjemo rešenje, a spremni smo i da saradjujemo sa Ujedinjenim nacijama.”

Aziz je takodje rekao novinarima da bi pritisak na Irak da ponovo odobri dolazak vojnih inspektora UN mogao da bude, kako se izrazio, izgovor za napad na Irak. Predstavnica generalnog sekretara UN izdala je saopštenje u kome se kaže da je razgovor izmedju Anana i Aziza deo tekuæeg dijaloga èiji cilj je povratak vojnih inspekotra u Irak, ali nije mogla da kaže da li je postignut progres u tom pravcu. Aziz je ponovo uputio poziv da amerièki i britanski zakonodavci posete Irak i izvrše inspekciju iraèkih vojnih sposobnosti. Zapad je ranije odbacio taj predlog, pošto diplomate smatraju da su za takve inspekcije potrebni struènajci sa posebnom tehnièkom ekspertizom, a ne politièari. Potpredsednik iraèke vlade nazvao je moguènost americkog vojnog napada “krizom”.

“Mi shvatamo te pretnje veoma ozbiljno. To je naša odgovornost. Mi ne možemo da rizikujemo i smatramo da te pretnje nisu ozbiljne. One jesu ozbiljne. O tome razmišljamo i pripremamo se da branimo našu zemlju.”

Administracija predsednika Buša je saopštila da želi ”promenu režima” u Iraku. Amerièki funkcioneri, ukljuèujuæi potpredsednika Dika Èejnija, tvrde da Irak proizvodi oružje za masovna uništenja i smatraju da iraèki predsednik, Sadam Husein, pedstavlja ozbiljnu opasnost za SAD i njihove saveznike. Iraèki funkcioneri tokom proteklih nedelja putuju širom sveta, nastojeæi da pridobiju svetske lidere da se usprotive jednostranoj vojnoj akciji protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG