Linkovi

Rusija se protivi napadu na Irak - 2002-09-02


Šef ruske diplomaije Igor Ivanov je upozorio da bi vojna akcija protiv Iraka komplikovala moguæe diplomatsko rešenje i potkopala situaciju na Bliskom istoku. Ivanov je ukazao da je ruska vlada uverena da je politièko rešenje jedino resenje situacije u Iraku. Prema njegovim reèima, ruska vlada nema dokaze da Irak ugrožava bezbednost Sjedinjenih Država.

Ivanov je to predoèio posle sastanka sa iraèkim ministrom inostranih poslova Nadžijem Sabrijem . Sabri je doputovao u posetu Moskvi u sklopu napora iraèke vlade da ojaèa protivljenje moguæem napadu Sjedinjenih Država na Irak. Amerièka vlada tvrdi da iraèka vlada pokušava da razvije oružje masovnog uništenja te je brza akcija potrebna da bi se spreèila proizvodnja i upotreba tog oružja. Rusija je medju vodeæim kriticarima vojnog napada i zalaže se za diplomatsko rešenje konflikta. Ruska vlada takodje apeluje za povratak vojnih inspektora Ujedinjenih nacija u Irak da bi utvrdili da li se u toj zemlji stvarno proizvodi oružje masovnog uništenja. Ivanov je predoèio posle današnjeg sastanka sa Sabrijem da ruska vlada smatra da je potrebno da se vojnim inspektorima dozvoli da se vrate u Irak jer smatra da nema druge alternative.

Vojni inspektori su napustili Irak 1998. godine i nije im dozvoljeno da se vrate. Ivanov je izrazio nadu da od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija neæe biti zatraženo da odobri vojni napad na Irak jer u tom sluèaju ne bi bio potreban veto Rusije. Rusija pokušava da spreèi vojni napad na Irak dobrim delom zbog toga što je Irak jedan od njenih glavnih trgovinskih partnera. Moguæi vojni napad na tu zemlju bi ugrozio ruske ekonomske interese na Bliskom istoku. Iraèka vlada takodje duguje ruskoj vladi milijarde dolara iz sovjetske ere. Povrh toga, ruske naftne kompanije koje obnavljaju iracku naftnu infrastrukturu mogle bi da izgube velika novèana sredstva ukoliko amerièke oružane snage napadnu ili zauzmu Irak. Iracki ministar inostranih poslova Nadži Sadri otputovaæe sutra iz Moskve u Kairo.

XS
SM
MD
LG