Linkovi

Amerièko ruski pregovori o razoružanju - 2002-08-29


Amerièki senator Rièard Lugar sastao se sa Ivanovom nakon osmodnevnog obilaska nekih od najstrože èuvanih ruskih vojnih objekata. Lugar je rekao da je poseta bila konstruktivna i ukazao da bi SAD i Rusija trebalo da nastave za smanjenje opasnosti od oružja masovnog uništenja. On je naveo da birokratija povremeno osujeæuje nastojanja na razoružavanju u obe zemlje, ali je izrazio uverenje da æe se taj proces odvijati prema predvidjenom planu.

SAD i Rusija su ranije ove godine potpisale sporazum o razoružanju, kojim se predvidja znaèajno smanjenje arsenala nuklearnog oružja obe zemlje. Ivanov je predvideo da æe sporauzm o razoružanju biti usovjen odmah èim ruski parlament bude glasao o njegovoj ratifikaciji. Ivanov je takodje rekao da æe nerešena pitanja kao što su nadziranje i vremenski rokovi za smanjenje arsenala biti diskutovana iduæeg meseca tokom njegove posete Vašingtonu.

Rusija, kojoj nedostaje gotov novac, morala je da zatraži pomoæ SAD i drugih zapadnih zemalja da bi zaštitila i uništila arsenale nuklearnog, bioloskog i hemijskog oružja još iz sovjetskog perioda. U skladu sa programom senatora Nana i Lugara, uništeno je oko šest hiljada ruskih nuklearnih bojevih glava, kao i stotine balistièkih raketa, noseæih raketa i dalekometnih raketa tipa vazduh-zemlja. Amerièki funkcioneri kazu da je taj program pomogao i Ukrajini, Kazahstanu i Belorusiji da se oslobode nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG