Linkovi

Šanaja Tvejn - 2002-08-28


Šanaja je odrasla u porodici koja je neprestano radila na njenom usavršavanju - sviranju gitare, pisanju pesama, pevanju i na navikavanju na javne nastupe od ranog detinjstva. Medjutim, kada je imala 21 godinu, oba roditelja su joj poginula u saobraæajnoj nesreæi, te je bila prinudjena da se brine o èetvorici braæe. Prihvatila je poziv da nastupa u poznatom kanadskom odmaralištu, a od zaradjenog novca, Šanaja je kupila kuæu za svoju porodicu. Šanaja Tvejn je 1993. objavila svoju prvu ploèu na kojoj su se našla dva hita "What Made You Say That" i "Dance With the One That Brought You", no album je bio mnogo popularniji u Evropi gde je Šanaja dobila epitet Video zvezda godine.

Nedugo zatim, Šanaja je upoznala Roberta Džona Muta Langa, producenta koji je radio sa AC/DC, Def Lepard, Foriner i Kars. Venèali su se sledeæe godine i poèeli rad na njenoj novoj ploèi ”The Woman In Me“, koja je za samo nedelju dana dostigla platinasti tiraž. Saradnja se nastavila i na njenoj poslednjoj ploèi ”Come on Over“ 1997. godine.

Kritika muzici Šanaje Tvejn nikada nije bila posebno naklonjena - obrazlažuæi da je razvodnjila klasièni žanr kantri muzike sa himniènim hard rok rifovima, a sve to pakujuæi u skupe seksi spotove. Medjutim, samo u Americi ploèa ”The Woman In Me“ prodata je u preko 9 miliona primeraka. Publika se ni najmanje nije osvrtala na reèi kritike, ostavši lojalna Šanaji Tvejn èak i kada je na vrhuncu popularnosti svojoj publici dala samo spotove, za razliku od uobièajenog principa da se u tom trenutku kreæe na turneju. Šanaja je potpuno spoznala osobine MTV generacije i i iskoristila ih u promociji svoje muzike.

XS
SM
MD
LG