Linkovi

Semjuel Goldvin - 2002-08-27


Semjuel Goldvin rodjen je 27. avgusta 1879. godine u Varšavi pod imenom Semjuel Gelbfiš. Posle detinjstva provedenog u siromaštvu, Semjuel se osmelio da sa 16 godina potpuno sam krene na zapad, stigao je u Englesku gde je dve godine proveo proseæi, kraduæi, radeæi svakakve poslove, a kasnije se pod imenom Semjuel Goldfiš ukrcao u brod za Novu Škotsku. U Njujork je stigao 1898. godine bez penija u džepu i samo za dve godine Goldvin je - kao radnik - ostvarivao èetvorocifren godišnji prihod, o èemu su mnogo školovaniji od njega mogli samo da sanjaju.

1913. godine, udružio se sa zetom, Džesijem L. Laskim, koje radio kao producent vodvilja, i zajedno su osnovali kompaniju ”Jesse Lasky Feature Photoplay Company“, èiji je prvenac - ”The Squaw Man“ (1914) koji je režirao Sesil De Mil postao ogroman hit.

Poèetkom dvadesetih godina, Sejmuel Goldvin je oformio ”Samuel Goldwyn Productions“, kompaniju koja, za razliku od postojeæih studija, nikada u produkciji nije imala više od jednog filma, i nikada nije štedela na najboljim glumcima, rediteljima, scenografima, kompozitorima i drugim èlanovima ekipe. Uvek se znalo: Goldvin sprema jedan film, jedan je u završnoj fazi, a jedan u bioskopima.

Njuspešniji filmovi iz kompanije Sema Goldvina su svakako ”The Little Foxes“ Vilijema Vajlera, ”The Pride of the Yankees“ Sema Vuda, ”The Secret Life of Walter Mitty“ Normana Mek Lioda, ili ”A Song Is Born“ Hauarda Hoksa. ”The Best Years of Our Lives“, Vilijema Vajlera je i danas jedna od najgledanijih holivudskih drama, a film je nagradjen sa osam oskara.

Semjuel Goldvin je u filmskoj istoriji zauzeo veoma visoko mesto, delom zbog toga što je producirao neke od najveæih holivudskih filmova, a delom i zbog toga što je i na liènom primeru dokazao postojanje i moguænost ostvarenja ”amerièkog sna“.

XS
SM
MD
LG