Linkovi

Britanija i evropski ustav - 2002-08-27


Britanski ministar inostranih poslova, Džek Strou, izjavio je je Evropskoj uniji potreban ustav da bi pružila uveravanja Evropljanima da æe njihove vlade ostati, kako je Strou naveo, ”primarni izvori politièke legitimnosti.” Britanski ministar inostranih poslova je to izjavio u današjem govoru pred škotskom trgovaèkom komorom u Edinburgu. On je kazao da bi taj ustav trebalo da sadrži osnovne principe pisane jednostavnim jezikom. Cilj bi, rekao je on, trebalo da bude da se pomogne da se evropski glasaèi ponovo povežu sa institucijama koje ih zastupaju. Njegov govor predstavljao je prvo eksplicitno zalaganje vlade premijera Tonija Blera za ustav Evropske Unije. Postoji dubok skepticizam javnosti u Britaniji prema izgledima za stvaranje takozvane ” federalne Evrope”, u kojoj bi se odluke o studbini britanskog nacionalnog suvereniteta donosile u sedištu EU u Briselu. U najnovijoj anketi javnog mnjenja, samo 30 odsto Britanca se izjasnilo u prilog ulaska Britanije u EU. Opoziciona Konzervativna stranka kritikuje Strouovu incijativu. Predstavnik Konzervativne stranke za inostrane poslove, Majkl Ankram, izjavio je da premijer Bler i ministar Strou otvaraju vrata stvaranju, kako se izrazio “ Evropske superdržave.”

“ Mislim da je ovo jasna indikacija da su popustili pred onima koji se zalazu za evropsku integraciju i koji žele da ostvare potpunu politièku uniju.”

Strou kreæe na politièku turneju širom zemlje da bi ukazao na koristi za Britaniju od èlanstva u Evropskoj uniji, dok Blerova vlada s nestrpljenjem oèekuje referendum o prikljuèivanju jedinstvenoj evropskoj valutu, možda iduæe godine.

XS
SM
MD
LG