Linkovi

Vlada Crne Gore usvojila predlog povelje - 2002-08-26


Na konferenciji za novinare uprilièenoj nakon sjednice crnogorske vlade, premijer u ostavci Filip Vujanoviæ objasnio je da ustavna povelja dvije vlade predstavlja pravno oblikovanje Beogradskog sporazuma, uz korišæenje ekonomskog sporazuma dvije vlade, preporuka Venecijanske grupe i nespornih stavova u radu èlanova ustavne komisije:

“Po ovom sadržaju ova državna zajednica nije, niti može biti savezna država ili savez nezavisnih drzava, niti je ovaj predlog ustavne povelje ustav, ili medjudrzavni ugovor nezavisnih država. Ovaj predlog u svemu i dosljedno afirmiše atipiènu državnu zajednicu dvije države èlanice - države Crne Gore i države Srbije - omoguæavajuæi im, po modelu Beogradskog sporazuma, funkcionisanje uz jasno utvrdjene odnose”.

Odgovarajuæi na pitanje šta æe se desiti ukoliko ustavna komisija odbije da usvoji ovaj tekst, Vujanoviæ je rekao:

“Ukoliko se bude iz krajnje partijskih razloga odbijao ovaj sadržaj, onda ustavna komisija postaje vinovnik odlaganja ustavne povelje i svih procesa za koje je usvajanje ustavne povelje nužno: procesa stabilizacije i asocijacije i procesa pridruženja Savjetu Evrope”

Prema tekstu povelje koji su usvojile dvije vlade, ekonomski odnosi u Srbiji i Crnoj Gori zasnivaju se na tržišnoj ekonomiji, utemeljenoj na slobodnom preduzetništvu, konkurenciji i zaštiti svojine. U Srbiji i Crnoj Gori slobodno je kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala. Skupstina Crne Gore i Srbije je jednodomna i èini je 81 poslanik, od kojih su 59 iz Srbije. Poslanici se biraju na naèin utvrdjen zakonima država èlanica. Sjedište Skupštine i Savjeta ministara je u Beogradu, a suda u Podgorici - stoji izmedju ostalog u tekstu povelje koji su usaglasile dvije vlade.

XS
SM
MD
LG