Linkovi

Saudijci protiv napada na Irak - 2002-08-26


Šef Bliskoistoènog centra za strategijske i pravne studije u Saudijskoj Arabiji, Anvar Eški kaže da se ta zemlja protivi moguæoj invaziji na Irak jer bi, smatra on, to moglo da ima dalekosežne opasne posledice u buduænosti i samo bi dovelo do novih konflikata u tom regionu. Anvar Eški kaže da iz ovog i drugih razloga, Rijad ne podržava i neæe podržati u buduænosti takvu vojnu akciju.

On kaže da se Saudijska Arabija slaže sa Vašingtonom da iraèki predsednik Sadam Husein mora da postupi u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojima se traži da se inspektori svetske organizacije za naoružanje vrate u Irak. Ali Rijad želi da se to postigne diplomatskim putem.

Saudijska Arabija, vodeæi saveznik Vašingtona u Persijskom zalivu, bila je glavni poligon za amerièke snage tokom Zalivskog rata 1991. godine vodjenog da bi se iraèke trupe potisnule iz Kuvajta. Trenutno u Saudijskoj Arabiji je stacionirano oko pet hiljada amerièkih vojnika. Medjutim, Saudijska Arabija odbacuje sve zahteve Vašingtona da uèestvuje u bilo kakvoj vojnoj akciji za zbacivanje Sadama Huseina. Veæina otmièara koji su izveli napade 11. septembra u Sjedinjenim Državama, bili su saudijski državljani.

Prema politièkom analitièaru Mohamedu Kamalu, èije je sedište u Egiptu, ta veza budi strah Saudijske Arabije da bi pozivi predsednika Buša za smenom režima u Iraku mogli da navedu Vašington da zatraži isto u Saudijskoj Arabiji:

”Neki saudijski funkcioneri i intelektualci veoma ozbiljno shvataju ovu ideju o promeni režima. Oni misle da ima izvesnih elemenata u amerièkoj administraciji koji veruju da su napadi 11. septembra proistekli iz politike nekih arapskih zemalja i da je na vrhu liste tih zemalja Saudijska Arabija. Stoga oni smatraju da bi Sjedinjene Države, invazijom na Irak i promenom režima u Iraku, izvršile pritisak na Saudijsku Arabiju da zauzme više pro-amerièki politièki stav ili možda èak da se demokratizuje -- a saudijski režim nije voljan da to uèini u ovom momentu.“

Stav Saudijske Arabije protiv moguæe Amerikancima predvodjene invazije na Irak uživa podršku saudijske javnosti, a izazvao je i povhale Bagdada. Prošle nedelje, iraèki potpredsednik je saopštio da je Irak spreman da ponovo uspostavi pune diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom kad god Rijad bude odluèio da je pravo vreme za to. Saudijska Arabija je prekinula diplomatske veze sa Irakom nakon invazije Iraka na Kuvajt. Danas je predsednik Sirije, Bašar Al Asad, doputovao u Saudijsku Arabiju radi razgovora sa prestolonaslednikom Abdulom bin Abdul Azizom o situaciji oko Iraka. Sirija je izrazila podršku stavu Saudijske Arabije.

Do sada, nijedna arapska zemlja nije izrazila javnu podršku ideji da se izvrši napad na Bagdad.

XS
SM
MD
LG