Linkovi

Podgorica išèekuje izaslanika EU - 2002-08-23


Stefan Lene, saradnik visokog predstavnika EU Havijera Solane, u Podgoricu æe stiæi sjutra kako bi utvrdio dokle se stiglo u procesu izrade ustavne povelje. U medjuvremenu, potpredsjednik DPS Svetozar Maroviæ rekao je da su se dvije vlade skoro usaglasile i da Srbija i Crna Gora kreæu u jedan novi život, odnosno novi demokratski poèetak.

U Podgorici je, inaèe, veliku buru podigao autorski tekst predsjednika Djukanoviæa u listu Vašington post. Stavovi iz redova opozicije uglavnom idu sve do ocjene da taj tekst nosi veoma opasne poruke. Predrag Bulatoviæ, lider SNP smatra da je tekst ispod nivoa predsjednika:

“To je logika onoga ko je nauèio na nekontrolisanu i neogranièenu vlast koja mu izmièe. Meni je više problematièna najava sukoba, odnosno spremnost da se nakon poraza na parlamentarnim izborima u oktobru ne pristupi primopredaji vlasti mirnim i demokratskim putem. Inaèe, on je tu definisao još jednu stvar: nespremnost da se dodje do ustavne povelje i pokušaj da u jedan procese van koga su bile SAD pozove njih, smatrajuæi da stvari ne idu jednim dobrim tokom”.

Danas je zasjedala i radna grupa parlamenta koja uz pomoæ OEBS-a pokušava da usaglasi odredbe izbornog i medijskih zakona. Dok se dogovor oko medijskog predstavljanja stranaka postigao konsenzusom, predsjedavajuæi radne grupe Miodrag Živkoviæ, rekao je da o izbornom zakonu da...

“…potpuna saglasnost nije postignuta. Dvije norme, ili dva znaèajna pitanja nisu usaglašena: jedno je pitanje broj mandata koje se formira na posebnim izbornim mjestima i drugo pitanje je vezano za sastav republièke izborne komisije i komisija u gradovima gdje su uvedene privremene mjere i gdje je zavedena prinudna uprava”.

Živkoviæ je dodao da æe ono što je do sada usaglašeno, do ponedjeljka dobiti zakonsku formu, do kada bi mogla biti razriješena neka sporna pitanja. Ono što je nesporno, u parlamentu æe konsenzusom bitiu usvojeno u utorak, kada æe sjednica biti nastavljena.

XS
SM
MD
LG