Linkovi

SAD kritikuju vladu Kosova - 2002-08-23


Sjedinjene Države su snažno podržale misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu, èije policijske snage su uz pomoæ mirovnih vojnika K-FOR-a prošle nedelje uhapsile nekolicinu bivših albanskih pobunjenika, ukljuèujuæi jednog od komandanata sada rasformirane Oslobodilaèke vojske Kosova. Uhapšeni pobunjenièki lideri optuženi su za razlièite prestupe, od otmica do ubistava, poèinjene za vreme i posle sukoba na Kosovu izmedju albanskih pobunjenika i jugoslovenskih snaga pod bivšim predsednikom Slobodanom Miloševiæem. Hapšenja su izazvala proteste hiljada ljudi kao i jedan sukob izmedju albanskog stanovništva i snaga bezbednosti, na zapadu Kosova, u kome je povredjeno više od 50 ljudi, ukljuèujuæi 11 policajaca Ujedinjenih nacija i trojicu pripadnika K-FOR-a.

Ranije ove nedelje, premijer Kosova Bajram Redžepi zahtevao je obustavu hapšenja, a uhapšene nazvao politièkim zatvorenicima i taocima politièkog procesa. Ta izjava i njoj sliène koje su dali drugi lokalni politièari u Prištini izazvala je oštre prekore sponzora mirovnog procesa na Kosovu, Evropske unije, Rusije i Sjedinjenih Država. Tokom brifinga u amerièkom Državnom sekretarijatu, predstavnik Filip Riker je rekao da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju nastojanja administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu - takozvanog UNMIKA-a - da unaprede vladavinu zakona i odbacuju svako gledište da su pomenuta hapšenja politièki motivisana ili da su izvan UNMIK-ovog mandata:

”Ne gajimo nikakvu sumnju u to da su hapšenja sprovedena strogo u skladu sa uspostavljenim pravnim procesom i bez ikakve veze sa etnièkom, nacionalnom ili politièkom pripadnošæu osumnjièenih,“ rekao je Riker. ”Pozivamo da svi dalji protesti ostanu miroljubivi i u skladu sa pravilima i procedurama javne bezbednosti koje su uspostavile vlasti Ujedinjenih nacija,“ rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Premijer Redžepi tvrdi da UNMIK nema ovlašæenje da sprovodi istragu o incidentima koji su se dogodili pre nego što je Kosovo potpalo pod kontrolu Ujedinjenih nacija i NATO-a, i da su sva hapšenja za zloèine poèinjene pre juna 1999. godine nelegalna. Medjutim, predstavnik UNMIK-a je rekao da Ujedinjene nacije imaju pravo i dužnost da hapse sve kosovske Albance osumnjièene za ratne zloèine, kao što su to èinile sa Srbima optuženim za zloèine poèinjene pre 1999. godine. Snage NATO-a na Kosovu trenutno broje oko 35 hiljada ljudi, ukljuèujuæi oko 5 hiljada Amerikanaca, uz oko 4 hiljade pripadnika medjunarodnih policijskih snaga Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG