Linkovi

Keni Rodžers - 2002-08-21


Na današnji dan 1938 godine, roðena je kantri-pop zvezda Kenet Donald Rodžers, poznatiji kao Keni Rodžers. Rodžers je roðen u Teksasu gde je odrastao sa sedmoro braæe i sestara. U srednjoj školi poèeo je da se interesuje za muziku, a tada je oformio i svoj prvi bend ”Skolars“, a ovaj mali srednjoškolski sastav izdao je tri singla, od kojih je za jedan od njih "Kangeva" tekst napisala famozna spisateljica i autor traè rubrika Luela Parsons.

Prvi veliki hit Kenija Rodžersa bio je "Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)", pesma je izdata 1968., a u leto 1969. godine Keni Rodžers i prateæi bend The First Edition, izdali su još jedna veliki hit "Ruby, Don't Take Your Love to Town". Po raspadu benda, za Kenija su poèele godine finansijske nesigurnosti i dugova. Po savetu svog menadžera, Keni je potpisao ugovor za United Artists 1975. godine, i prilagodio se trendu pisanja pop, a ne kantri pesama pogodnih za radio i širu publiku. Posle "Love Lifted Me", objavljena je pesma "Lucille", koja je Kenija ponovo vinula na vrhove top lista. Keni je za "Lucille" dobio nagradu Kantru mužièke asocijacije 1977. godine, a pesma je ipak bila mesto broj jedan na listama pop singlova.

U narednim godinama, Keni se držao oprobanog recepta tako da je sa singlovima "Love or Something like It", "The Gambler", "She Believes in Me", "You Decorated My Life", "Coward of the County" dominirao i na kantri i na pop listama. Zabeleženo je i nekoliko dueta sa velikim zvezdama tadašnejg vremena: U pesmi "Don't Fall in Love with a Dreamer" nastupao je sa Kim Karns, a u "We've Got Tonight" sa Šinom Iston.

Tokom 80-tih i 90-tih, Keni se posvetio dobrotvornom radu, svojoj diskografskoj kuæi, nastupima i svom lancu brze hrane. Povremeno je snimao albume, no ni jedan nije dostigao njegovu slavu iz preðašnjeg perioda.

XS
SM
MD
LG