Linkovi

Burne reakcije na predlog DOS-a - 2002-08-21


Predsjednik SNP Predrag Bulatoviæ osporio je pravo vladama Crne Gore i Srbije da dogovaraju tekst ustavne povelje:

“Ja imam vrlo negativan odnos prema tome da ustavnu povelju napišu dvije vlade.To njima ne pripada, to pripada ustavnoj komsiji, a ako hoæe vlade da se sastaju za dobro gradjana, ja nemam ništa protiv. Ono što je moja prva impresija jeste da je DOS ostao privržen osnovnim koodinatama koje smo mi imali u koalicionom sporazumu DOS-DSS- Koalicija Zajedno za Jugoslaviju i da tim tekstom afirmišu zajednièku drzavu. Ja ne vjerujem da æe DPS podržati ovaj tekst ustavne povelje, jer je to dijametralno suprotno od onoga za šta se oni u kontinuitetu zalažu”.

I predsjednik Narodne stranke Dragan Šoæ tvrdi da je jedino ustavna komisija nadležna da usvaja tekst ustavne povelje i dodaje:

“Ako se DOS pridruzio destrukciji Beogradskog sporazuma koje veæ vrše vlade Crne Gore i Srbije, onda to zaista nije dobro.”

S druge strane, portparol DPS Igor Lukšiæ tvrdi da je dokument rezultat usaglašavanja dvije strukture u Srbiji i Crnoj Gori:

“Imate dvije strukture koje su veæinske u Srbiji i Crnoj Gori i koje pokazuju da Crna Gora i Srbija mogu da se dogovore i pokazuju da zapravo u svemu tome najviše smetaju partije predstavljene na saveznom nivou, odnosno odredjena savezna struktura. Ostalo je još nekoliko spornih pitanja koje bi trebalo usaglasiti, ali mislim da se na taj naèin priblizavamo jedinstvenom tekstu ustavne povelje koji æe, nadam se, uskoro biti upuæen ka parlamentima i usvojen”.

Ranko Krivokapiæ, predsjednik SDP smatra da je verzija DOS-a na liniji ekonomskog sporazuma dvije republike i da iznad Srbije i Crne Gore ne postoji ni teritorija, ni neka treæa država.

XS
SM
MD
LG