Linkovi

Vitni Hjuston - 2002-08-21


Roðendan danas slavi jedna od najveæih pop pevaèica svih vremena - Vitni Hjuston. Ona je prva pevaèica koja je imala sedam singlova za redom na mestu broj jedan, a obrada pesme Doli Parton "I Will Always Love You" postala je najveæi hit ženskog izvodjaèa u celoj muzièkoj istoriji. Poput mnogih crnih pevaèica Vitni Hjuston je prvi put nastupala u crkvi - u ovom sluèaju u baptistièkoj crkvi u Njuarku u Nju Džersiju.

Vitni je potpisala prvi ugovor sa kuæom Arista 1983.godine, no njen prvi album - naslovljen ”Vitni Hjuston“ - objavljen je u martu 1985. godine. "You Give Good Love" postao je njen prvi hit, a pesma "Saving All My Love for You" dobila je Gremija. Usledila je karijera bogata hitovima, Gremi nagradama, a 1992. Vitni se udala za repera sa lošom reputacijom, Bobija Brauna. Krajem te godine izašao je film ”The Bodyguard“ u kome je glumila sa Kevinom Kostnerom - što je zapravo bio povratak glumi, posle nastupa u detinjstvu. Pesma Doli Parton ”I Will Always Love You" koju je Vitni tada otpevala postala je najbolje prodavani singl ženskog izvodjaèa - singl je prodat u 5 miliona kopija i proveo je 14 nedelja na mestu broj 1 Bilbord liste. U meðuvremenu, sam saundtrek za film prodat je u zapanjujuæih 16 miliona primeraka i dobio je Gremijaza album godine.

Naredne godine bile su prožete filmskim ulogama, pisanjem muzike za filmove, èestim objavama razvoda braka, navodnom zavisnošæu od alkohola, marihuane i kokaina, otkazanim koncertima i ispadima u medijima.

Konaèno 1998. godine, Vitni Hjuston je objavila prvu ploèu posle osam godina, na kojoj su se sakupila najbitnija imena RnB muzike: Bejbifejs, Dejvid Foster ali i savremeni izvodjaèi poput Misi Eliot, Vajklef ŽAna i Lorin Hil. Album je prodat u najmanjem tiražu od svih njenih ploèa, ali je dobio najbolje kritike ikada. Na ploèi se nalazi i jedan od najboljih i najprodavanijih Rhythm and Blues singlova svih vremena "Heartbreak Hotel" koji je Vitni Hjuston otpevala uz pomoæ Feit Ivans i Keli Prajs.

XS
SM
MD
LG