Linkovi

Još uvek bez dogovora o izbornom i medijskom zakonu - 2002-08-20


I na današnjem sastanku parlamentarne radne grupe, u centru pažnje bila je dilema: da li zbog smanjenja broja biraèa u izbornoj jedinici u kojoj glasaju Albanci, broj albanskih poslanika treba smanjiti sa pet na èetiri. Zanimljivo je da su predstavnici nacionalnih albanskih stranaka saopštili da bi pristali na smanenje broja poslanika, pod uslovom da sva èetiri mandata dobiju nacionalne stranke.

Miodrag Živkoviæ, politièki lider LS ovako je obrazložio namjeru o smanjenju broja albanskih mandata:

“Ako je ustavna i zakonska kategoriija da za jedan mandat treba šest hiljada glasova, onog trenutka kada na posebnim biraèkim mjestima broj biraèa padne ispod 30 hiljada, primjenom Ustava i Zakona, smanjuje se broj mandata”.

Na Živkoviæev stav oštro je reagovao Mehmed Bardhi, predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori: “Mi to ne prihvatamo. To je zadnje i nemam šta da prièam.Vi imate veæinu, vi možete èak da nas izbacite skroz iz parlamenta. Shvatate li to? Da, da, moram to da kažem”.

I Ferhat Dinoša iz DUA osporio je tvrdnje liberala i koalicije za Jugoslaviju:

“Gledajuci ustavnu dimenziju, imamo pravo da zadržimo peti mandat jer procenti pokazuju da, iako je primjetan pad broja biraèa na tim biraèkim mjestima, pad nije toliki da se može smanjiti mandat za jedan, bez obzira što je ispod 30 hiljada”.

O ovoj temi rasprava æe biti nastavljena u èetvrtak kada æe sastanku prisustvovati i Hreir Balijan, šef izbornog odjeljenja Biroa OEBS-a za demokratske institucije. Dodajmo da danas nije bilo saglasnosti ni o naèinu smjene urednika drzavnih medija, niti o pravilima predstavljanja stranaka u predizbornoj kampanji.

XS
SM
MD
LG