Linkovi

Osujeæen napad na crkvu u Italiji - 2002-08-20


Petorica osumnjièenih, jedan Italijan i èetvorica Marokanaca su uhapšeni pošto su primeæeni kako fotografišu spoljašnjost i unutrašnjost bazilike San Petronio u Bolonji. Ta crkva je jedan od najlepših primera gotske arhitekture u Italiji i sadrži jednu fresku iz 15. veka koju neki muslimani tumaèe kao uvredljivu. Na njoj se vidi prorok Muhamed kojeg prožidru demoni iz pakla.

Uhapšeni su izjavili da su turisti, ali istražitelji navode da imaju dokaze da su se oni dogovarali o moguæem teroristièkom napadu na crkvu. Istražitelji su izneli u javnost transkript razgovora na berberskom jeziku unutar crkve. Jedna osoba iz grupe je rekla da æe, ukoliko freska ne bude uklonjena, po njegovim reèima, ”srušiti celu zgradu“. Drugi glas na snimku je, kako se navodi, rekao: ”Ono što bin Laden radi potrebno je uèiniti ovde“.

Te muškarce su juèe uhapsili pripadnici specijalnih policijskih snaga, pošto su snimili fresku i centralni oltar u Bazilici. Istražitelji su takodje saopštili da su muškarci planirali povratak u crkvu rano ujutru narednog dana. Oni su dodali da su osumnjièeni bili nervozni i da su takodje rekli da je bolje da odu pre no što budu otkriveni.

Bezbednosne mere su pooštrene u toj Bazilici od prošlog juna kad su italijanski istražitelji saopštili da su razbili jednu teroristièku æeliju sa sedištem u Milanu, koja je bila vezana za teroristièku mrežu Al Kaida Osame bin Ladena. Funkcioneri su saopštili da je ta grupa planirala napad na crkvu. Od 11. septembra, Italija je preduzela mere protiv terorista nizom operacija protiv grupa koje su navodno vezane za Al Kaidu.

XS
SM
MD
LG