Linkovi

Papa priveo kraju svoju posetu Poljskoj - 2002-08-19


Papu Jovana Pavla su pozdravile hiljade Poljaka u tradicionalnim nošnjama, dok je svoju sentimentalnu posetu rodnoj Poljskoj zakljuèio misom u znak 400. godišnjice manastira Kalvaria Zebžidovska. Barokni manastir na jednom brdu, sa 42 kapele koje prikazuju biblijske prizore vezane za Hristovu smrt, jedno je od mesta gde se papa èesto molio i šetao dok je odrastao u obližnjim Vadovicima. Kalvarija Zebžidovska je bila poslednje zvanièno odredište papinog sentimentalnog puta, tokom kojeg je obišao manastir u kojem se molio tokom nacistièke okupacije, katedralu u kojoj je održao prvu misu kada je postao sveštenik, i grob svojih roditelja. Tokom emotivne mise, papa se više puta osvrnuo na sopstvenu smrtnost.

Kada je govorio o apostolima i Hristovim patnjama, papa se osvrnuo na sopstvene bolesti, napominjuæi da mu je život u Božjim rukama. Tokom molitve, zatražio je od device Marije da mu da snagu duha i tela da bi -- kako je rekao -- priveo kraju misiju koja mu je dodeljena. Papa boluje od parkinsonove bolesti i drugih obolenja. On je poštovan u Poljskoj zbog toga što je inspirisao otpor protiv komunizma, kao i èvrstine, koju je pružio Poljacima tokom bolnih privrednih promena sprovedenih nakon pada komunizma 1989. godine. Papa je nastojao da podigne duh poljskog naroda na misi održanoj pod vedrim nebom u nedelju na kojoj se okupilo oko tri miliona ljudi, što je bio najveæi skup u istoriji Poljske.

Poslednjeg dana svog devetog po redu povratka Poljskoj, ponovio je da treba pokazati više solidarnosti sa najsiromašnijima u zemlji. Poljska ima stopu nezaposlenosti od skoro 20 odsto i prolazi kroz najgori privredni zastoj u više od deset godina. Papa je takoðe primetio da je demokratija dovela do preterane sekularizacije, i opet govorio o -- kako smatra -- opasnostima abortusa i genetskog inženjeringa.

XS
SM
MD
LG