Linkovi

Nova potraga za Karadžiæem - 2002-08-14


Kontroverze o pravoj pirodi današnje akcije snaga SFOR oko Èelebiæa, u blizini Srbinja, ranije Foèa, gdje je veæ bilo ovakvih akcija, razjasnile su se tek u popodnevnim satima. Tada je potvrdjeno da nije u pitanju nikakva "rutinska vježba SFOR koja æe trajati više dana", kako je bilo jedno od prvih saopštenja, veæ da je u pitanju do sada najospsežnija akcija uz uèešæe više od 70 oklopnih vozila, transportera, cisterni za gorivo, èak i poljska kuhinja, te da pokrete snaga na zemlji prate jaki helikopterski preleti. Šire podruèje Èelebiæa ogradjeno je bodljikavom žicom, saobraæajnice blokirane ježevima, a saobraæaj je rigorozno kontrolisan, javljaju oèevici sa lica mjesta.

Akcija je nastavak kontinuiranih napora da se prikupe novi operativni podaci o kretanju Radovana Karadžiæa, njegovih pomagaèa i ostalih optuženika za ratne zloèine koji se kriju na tom podruèju i šire, u Republici Srpskoj - dio je izjave komande snaga SFOR u Sarajevu, u kojoj se istièe da prevashodni cilj akcije nije hapšenje Karadžiæa, ali da SFOR neæe ni ovom prilikom propustiti da ga uhapsi ako bude izgledne prilike.

Kontroverzi još ima da li su najviši civilni i vojni organi Republike Srpske znali za ovu akciju. SFOR navodi da je glavni komandant SFOR u BeHa, general Džon Silvester danas u Banjaluci obavijestio predsjednika Republike Srpske Mirka Šaroviæa da je u Èelebiæima otpoèela višednevna vojna vježba, a obavještenje je upuæeno kako bi se izbjegle nepoželjne tenzije, uznemiravanje gradjana i medijske spekulacije. Radio Republike Srpske, pak, javio je da su iz kabineta Predsjednika Šaroviæa dobili demanti o postojanju ove informacije.

Akcija je ipak potvrdjena iz izvora Republièkog ministarstva unutrašnjih poslova, odakle se navodi, izjava portparola MUP RS Zorana Glušca da je: "O ovim aktivnostima SFOR-a Ministarstvo upoznato u toku juèerasnjeg dana i po njihovim navodima radi se o akciji koja æe trajati narednih nekoliko dana, a u cilju hvatanja optuženih za ratne zloèine za koje imaju podatke da se nalaze na tom podruèju."

Brojne agencije, izvještavajuæi o akciji sa lica mjesta, tvrde da je ovo najopsežnija potraga za bivšim predsjednikom Republike Srpske i glavnim optuženikom pred Haškim tribunalom Radovanom Karadžiæem.

XS
SM
MD
LG