Linkovi

Politièke partije ušanèene u stavovima o Ustavnoj povelji - 2002-08-12


Radna verzija, inaèe, sadrži alternativna rešenja pojedinih spornih pitanja oko kojih nije bilo dogovora ni u Ustavnoj potkomisiji. A predsednik Veæa graðana Savezne skupštine Dragoljub Miæunoviæ koji je i predsedavao današnjom sednicom Ustavne komisije rekao je da dosadašnji naèin rada na izradi Ustavne povelje ne donosi rezultate. Danas je savršeno jasno da se ne radi o lenjoj Komisiji ni o njenoj nesposobnosti da doðe do zajednièkog stava, nego se radi o tome da su predstavnici razlièitih politièkih partija iz razlièitih parlamenata ostali u mnogo èemu na polaznim pozicijama ili pri svom tumaèenju teksta Beogradskog sporazuma, rekao je Miæunoviæ.

Crnogorska koalicija Zajedno za Jugoslaviju i deo srpske delegacije odbacuju najave da pisanje Ustavne povelje treba da završe srpska i crnogorska vlada, a predstavnik Demokratske partije socijalista Crne Gore Dragan Kujoviæ od potpisnka Beogradskog sporazuma oèekuje autentièno tumaèenje tog dokumenta ili da formiraju grupu eksperata ili to ustupe vladama da one usaglase ono što mi nismo uspeli po modelu koji su koristili praveæi ekonomske odnose.

Druga poltièka tema koja izaziva pažnju javnosti su za kraj septembra najavljeni predsednièki izbori. Visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov odbio je da saopšti da li æe se jugoslovenski predsednik i lider te partije Vojislav Koštunica kandidovati na predsednièkim izborima ali je ipak dodao da je eventualna Koštunièina kandidatura njegova lièna odluka i da æe o tom pitanju raspravljati Glavni odbor Demokratske stranke Srbije.

Pošto ga je juèe kandidovao Glavni odbor Srpskog pokreta obnove, lider te stranke Vuk Draškoviæ ocenio je danas da æe uspeti da uðe u drugi krug predsednièkih izbora. Prvi potez ukoliko postanem predsednik biæe raspuštanje Skupštine Srbije, rekao je Draškovæ i objasnio da æe njegova kampanja biti koncentrisana na svakodnevnu napornu turneju po Srbiji a da mitinzi nisu planirani.

Lider vojvoðanskih Maðara Jožef Kasa najavio je da æe se na sednici Predsednhištva DOS-a založiti da vladajuæa koalicija podrži Miroljuba Labusa na seprembarskim predsednièkim izborima. Ukoliko se DOS dobro organizuje i podrži Labusa, odluka o predsedniku može biti doneta veæ u prvom krugu, rekao je Kasa uz ocenu da Srbiji ne treba predsednik koji æe samo sibolièno obavljatu tu funkciju veæ èovek spreman za reforme.

XS
SM
MD
LG