Linkovi

Radikali u RS opet u izbornoj trci - 2002-08-12


Poslije izostanka iz izbornih trka u dva prethodna izborna procesa, uslovljena odlukom tadašnjeg civilnog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a zbog grubih povreda Dejtonskog mirovnog sporazuma, Srpskoj radikalnoj stranci odlukom Izborne komisije Bosne i Hercegovine vraæeno je pravo uèestvovanja u izborni proces za naredne oktobarske izbore.

Ova stranka je, do suspenzije, na svim postdejtonskim izborima u Republici Srpskoj imala zavidni izborni rezultat. Poslije izbora, veæ je najavljen stav srpskih radikala, stranka æe raditi na ustavno-pravnom instaliranju Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine po striktno naznaèenim ustavnim odredbama - znaèi zalagaæe se za jaèanje funkcije i znaèaja entiteta u okviru države. Inaèe, srpski radikali s ove, lijeve, bosanske strane Drine, u svom djelovanju sve više se distanciraju od istoimene, Srpske radikalne stranke u Srbiji, kojoj je na èelu Vojislav Šešelj. Srpski radikali Republike Srpske, uz to, naglašavaju da ni u obliku neæe kolaborirati sa srpskim strankama sa nacionalnim predznakom koje iz ratnog i poslijeratnog perioda nose peèat zloupotrebe vlasti, o èemu za ovaj program Glasa Amerike govori Ognjen Tadiæ, generalni sekretar stranke i kandidat za èlana Predsjedništva Bosne i Hercegovine;

"Srpska radikalna stranka Republike Srpske na izbore izlazi samostalno i nada se potpunoj pobjedi svojih kandidata. Ukoliko dodje do toga onda æe srpski radikali dati svoj puni doprinos oživljavanju Republike Srpske i tome da Bosna i Hercegovina konaèno dobije svoj Dejtonski oblik i da se obejdine srpske nacionalne stranke kako bi radile u interesu ne samo svog nego i drugih naroda. Na žalost, svjedoci smo i toga da, dok mi vodimo pozitivnu propagandu, druge stranke se takmièe u tome ko æe više objasniti i više nadglasati, u tvrdnjama da je jedna od njih lopovska, u èemu Srpska radikalna stranka zaista ne želi da uèetvuje i što smatra poslednjim oblikom kampanje kakav je potreban Republici Srpskoj u ovom trenutku."

XS
SM
MD
LG