Linkovi

Palestinci pokušavaju da ujedine vodjstvo - 2002-08-12


Sastanak iza zatvorenih vrata je sazvan da bi se ocenio skoro dvogodišnji palestinski ustanak ili intifada i trasirao njen buduæi put. Na razgovorima su zastupljene sve vodeæe frakcije, ukljuèujuæi ekstremni Hamas koja stoji iza najnovijih samoubilaèkih bombaških napada na Izraelce. Okupljeni predstavnici bi trebalo da razmotre plan za obustavu napada u samom Izraelu, uz istovremenu podršku intifadi. Ukoliko taj plan bude usvojen, buduæi napadi bi bili usredsredjeni na izraelske vojne i bezbednosne ciljeve i jevrejska naselja na okupiranim teritorijama na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Predloženi plan su - kako je javljeno - veæ usvojile frakcije u sklopu Palestinske oslobodilaèke organizacije koju predvodi Jaser Arafat.

No, Hamas i dalje prouèava predloge, ali je obeæao da æe dati svoj odgovor kroz nekoliko dana. Predstavnici svih vodeæih frakcija su se okupili u gradu Gazi i da bi osnovali ujedinjeno savetodavno vodjstvo koje bi pomoglo u preobražaju i demokratizaciji palestinskih institucija.

Palestinska uprava pod vodjstvom Arafata izložena je sve jaèem medjunarodnom pritisku da uvede reforme, ukljuèujuæi jedinstveniju službu bezbednosti, veæu opštu otvorenost i iskorenjivanje široko rasprostranjene korupcije.

XS
SM
MD
LG