Linkovi

Analitièari o izruèenjima Iran - Saudijska Arabija - 2002-08-12


Saudijski funkcioneri su potvrdili juèe da su iranske vlasti predale u junu saudijskim vlastima šesnaestoricu osumnjièenjih boraca al-Kaide koji su umakli iz Avganistana u Iran gde su bili uhapšeni. Sjedinjene Države su okrivile bin Ladenovu terorirstièku mrežu al-Kaidu za teroristièke napade 11. septembra prošle godine u Njujorku i Vašingtonu.

Politièki analitièar Hasan Nafae smatra da bi saudijska vlada trebalo da objasni zbog èega joj je trebalo nekoliko meseci da izvesti javnost o izruèenju. Nafae ne iskljuèuje moguænost da je vlada u Rijadu obelodanila taj sluèaj na zahtev vlade u Teheranu.

“Iran je možda zatražio od Saudijske Arabije da otkrije taj sluèaj da bi pokazao arapskom i svetskom javnom mnjenju da saradjuje sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, ukljuèujuæi Saudijsku Arabiju. Plašim se da iranska vlada smatra da æe predstojeæi dani biti veoma teški ne samo za Irak nego možda i za Iran i neke druge partnere na Bliskom istoku. “

Šef katedre politièkih nauka na Kairskom univerzitetu Hasan Nafae takodje ukazuje da je iranska vlada krajnje zabrinuta zbog daljeg prisustva amerièkih trupa u Avganistanu. Prema njegovim reèima, iranska vlada strahuje da bi svaki napad na Irak predvodjen amerièkim oružanim snagama mogao da se proširi na Iran. Nafae naglašava da napetost raste na Bliskom istoku zbog moguæeg amerièkog napada na Irak, usled èega svaka zemlja želi da pokaže da je voljna da saradjuje u Amerikancima predvodjenom ratu protiv terorizma .

Predsednik Dzordz Buš je žigosao ove godine Iran kao deo “ osovine zla“ pored Iraka i Severne Koreje. Amerièki funkcioneri su optužili iransku vladu da daje utoèište borcima al-Kaide , što je ona snažno demantovala. Saudijski funkcioneri su ukazali da æe svi obaveštajni podaci dobijeni od šesnaestorice zatvorenih boraca a-Kaide biti dostavljeni vlastima u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG