Linkovi

Palestinska delegacija u Vašingtonu - 2002-08-09


Administracija odavno smatra da je okonèanje teroristièkih akcija protiv Izraelaca jedan od uslova za oživljavanje politièkih razgovora o izraelsko-palestinskom mirovnom sporazumu. U izjavi koju je dao posle susreta sa palestinskom delegacijom, koji je trajao više od jednog sata, Kolin Pauel je rekao da su pitanja bezbednosti dominirala amerièko palestinskim razgovorima koji su bili na najvišem nivou od njegove misije na Bliskom istoku, u aprilu:

”Ponovio sam ministrima da je predsednik rešen da preduzme sve što je moguæe da se nadje put napred, uzimajuæi u obzir postojeæe teškoæe i uz osudu nasilja koje pogadja taj region i povremeno ometa našu sposobnost da napredujemo. Ali mi se neæemo zaustaviti i nastaviæemo sa tim. Imali smo dobar razgovor o saradnji na polju bezbednosti i o nekim stvarima koje æemo pokušati da sprovedemo u vrlo bliskoj buduænosti, tako da æemo imati još sastanaka ovde,“ rekao je Pauel.

Amerièki državni sekretar nije izneo pojedinosti o drugim planiranim sastancima, ali ovdašnji funkcioneri kažu da æe se palestinski ministar unutrašnjih poslova Abdel Razak Jahja, koji je u novom Arafatovom kabinetu odgovoran za resor bezbednosti, sutra sastati sa direktorom Centralne obaveštajne agencije Džordžom Tenetom, koji je u znatnoj meri angažovan u nastojanjima da se obnovi izraelsko-palestinska bezbednosna saradnja. U palestinskoj delegaciji je i ministar ekonomije Maher el Masri, tesno povezan sa palestinskim nastojanjima na sprovodjenju reformi, kao i dugogodišnji Arafatov savetnik Saeb Erekat, koji drži resor ministra za lokalne odnose. Erekat je rekao da je proces reformi palestinska stvar i da se njime ne upravlja iz inostranstva. On je dodao da bi reforme bile podstaknute okonèanjem izraelskih oštrih mera, za koje je rekao da su pretvorile Zapadnu obalu i Gazu u - kako se izrazio - ”najveæi zatvor u istoriji,“ i izazvale humanitarnu katastrofu. On je takodje rekao da je palestinska strana vršila pritisak na sekretara Pauela da podrži predanost administracije osnivanju palestinske države u roku od tri godine:

”Krajnji cilj je osnivanje palestinske države. Istinski se nadamo da æemo videti neki akcioni plan sa definisanim redosledom, mehanizmima za primenu i fazama koje æe voditi ka tom krajnjem ishodu. Uveravali smo državnog sekratara u palestinsku predanost miru, obnavljanju mirovnog procesa i njegovom vraæanju na kolosek, jer to je u istinskom interesu Palestinaca i Izraelaca.“

Palestinska delegacija æe se danas sastati, izmedju ostalih, sa visokim funkcionerima Amerièke agencije za medjunarodni razvoj, koja je u ponedeljak objavila izveštaj o izbiljnoj neishranjenosti palestinske dece. Uoèi tog sastanka, Stejt department je objavio dodeljivanje dodatne amerièke pomoæi u hrani za Palestince, u vrednosti od 12 miliona dolara. Sekretar Kolin Pauel je rekao da je o humanitarnim pitanjima razgovarao telefonom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom, koji mu je rekao da æe u narednih nekoliko dana poslati na Zapadnu obalu i u Gazu Katerinu Bertini, direktorku programa Ujedinjenih nacija za ishranu u svetu, kako bi na licu mesta razmotrila šta je potrebno da se ublaži tamošnja teška situacija.

XS
SM
MD
LG