Linkovi

Reakcija Ujedinjenih nacija - 2002-08-08


Anan je izjavio da je dobio odgovor na pismo koje je ove nedelje uputio iraèkoj vladi u kojem su izneti uslovi pod kojima bi šef vojnih inspektora Hans Bliks mogao da se vratiti na tehnièke razgovore u Bagdad. Inspektori Ujedinjenih nacija koji su imali zadatak da provere da li Irak poseduje ili proizvodi oružje masovnog uništenja, napustili su zemlju u decembru 1998. godine uoèi zajednièke amerièko-britanske akcije bombardovanja iraèkih vojnih položaja kao odgovor na blokiranje vojnih inspekcija.

Iraèki predsednik Husein je u svom govoru zahtevao od Svetske organizacije da odgovori na 19 pitanja postavljenih na razgovorima u martu ove godine koji su imali za cilj povratak inspektora. Pitanja se pored ostalog odnose na zone zabranjene za letove iznad Iraka, sankcije UN-a i pretnje režimu predsednika Huseina. Generalni sekretar Anan je rekao da govor ne pokazuje neko znatnije pomeranje u stanovištu iraèkog predsednika:

“Mislim da su postavljena ista pitanja, i ne vidim nikakvu promenu stava. Pre dva dana sam, kao što vam je poznato, uputio pismo na koje još uvek nisam dobio zvanièan odgovor. Meðutim, insistiranje u govoru iraèkog predsednika na odgovor na 19 postavljenih pitanja ne ukazuje na fleksibilnost u odnosu na prvobitni stav”.

Anan je takoðe rekao da nema nièeg novog u pozivu Sadama Huseina da Ujedinjene nacije ispune obaveze vezane za sankcije koje su zavedene nakon iraèke invazije na Kuvajt 1990. godine i koje su vezane za potvrdu inspektora Ujedinjenih nacija da Irak nema zalihe biološkog, hemijskog ili nuklearnog oružja, niti proizvodi oružje masovnog uništenja.

XS
SM
MD
LG