Linkovi

Pitanja granica, teritorije i državljanstva još nisu rešena - 2002-08-07


Srpska strana se zalaže, izjavio je Vukoviæ za podgorièki radio Antena M, da teritorija bude jedinstvena:

”Imamo formulaciju da teritoriju državne zajednice èine teritorije država èlanica, što znaèi da je teritorija jedinstvena, a da se onda ona dijeli na teritorije država èlanica. Što govori o tome da je onda lako iz toga izvesti zakljèak da je izvorni suverenitet na nivou državne zajednice, dok mi insistiramo na onome što piše u Beogradskom sporazumu da je ta zajednica izvedena zajednica, pa kad je teritorija u pitanju ide formulacija: Teritorije država èlanica èine teritoriju državne zajednice,“ rekao je Vukoviæ.

Isti je problem i kad je u pitanju državljanstvo, naglasio je Vukoviæ. ”Oni se zalažu da je državljanstvo državne zajednice, ali nemaju odgovora na pitanje ko æe taj zakon predložiti i ko æe državljanstvo registrovati kad ne postoji odgovarajuæi organ na nivou državne zajednice. Mi predlažemo da postoji državljanstvo države èlanice, ali i opcija dvojnog državljanstva i da to reguliše država èlanica. Tako da smo ostali pri dvije alternative, a kako æemo iz toga izaæi, vidjeæemo,“ zakljuèio je Vukoviæ.

A direktor Centra za regionalne i bezbjednosne studije Miodrag Vlahoviæ je izrazio da æe zalaganje OEBS-a i Savjeta Evrope uroditi plodom, nakon što su parlamentarne stranke na juèerašnjem sastanku saopštile da su spremne na kompromis vezi sa spornim medijskim i izbornim zakonima:

”Za oèekivati je da glavni politièki igraèi u Crnoj Gori, dakle parlamentarne politièke stranke, novoformirane parlamentarne veæine i one koalicije koje imaju jedan glas manje u parlamentu naðu dovoljno umijeæa, znanja i politièke senzibilnosti da iznaðu kompromis kako bi se Crna Gora jednostavno približila demokratskom raspletu postojeæe situacije koja se u nekim svojim aspektima može tretirati kao politièka kriza. Šanse za tako nešto su porasle kaže on, ali treba saèekati i vidjeti da li to stranke zaista i žele, ili je u pitanju politièka taktika i nadmudrivanje,“ rekao je Vlahoviæ.

XS
SM
MD
LG